130 let
Zraněný basketbalista Lukáš Kotas po úderu od Jana Špačka.

Zraněný basketbalista Lukáš Kotas po úderu od Jana Špačka. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Rekordní trest: basketbalový boxer nesmí hrát šest zápasů a zaplatí 19 tisíc

Sport
  •   10:35
PRAHA - Basketbalista Jan Špaček ze Svitav v sobotním ligovém utkání s Pardubicemi udeřil protihráče Lukáše Kotase, disciplinární komise ho za to potrestala zákazem startu v šesti zápasech a pokutou 19 tisíc korun. Podle Radiožurnálu jde o nejvyšší trest v historii Národní basketbalové ligy.

Špaček se provinil v derby s Pardubicemi, když ho ve třetí čtvrtině Kotas zezadu podrazil. Svitavský křídelník vstal a udeřil soupeře pěstí do obličeje. Následně se strhla mela, při které Špačka držel pod krkem pardubický kapitán Radek Nečas. Celý incident skončil vyloučením Špačka, Nečase a dvou pardubických hráčů, kteří se do potyčky zapojili z lavičky.

zdroj: www.youtube.com

Něco takové do basketbalu nepatří

„Nehezká akce hráče Špačka velice nezapadá do sportovního prostředí, a proto jsem mu zastavil činnost na šest utkání nepodmíněně. Toto chování na hřiště nepatří a nemůžeme jej ukazovat našim fanouškům, mladým hráčům ani sponzorům. Je to mimo obzor mého chápání. Chápu, že hráč mohl být frustrován jak tím, že se mu v utkání nedařilo, tak tím, že ho hráč Kotas nějakým způsobem podtrhl, ale tohle na hřiště skutečně nepatří,“ řekl v prohlášení disciplinární ředitel soutěže Pavel Hlaváček, který mohl udělit trest až deset utkání nepodmíněně s pokutou až 50 tisíc korun.

Trest se nevyhnul ani dalším dvěma aktérům. Nečas za divokou reakci nesmí hrát ve dvou zápasech, Kotas má za nesportovní faul zastavenou činnost na jeden zápas. Oba musejí zaplatit 9500 korun.

„Rozhodl jsem se, ač to sudími nebylo požadováno, potrestat hráče Kotase, protože jsem na vlastní oči jako komisař zápasu a poté i na videu viděl, že došlo k podtržení nohou hráče Špačka hráčem Kotasem,“ vysvětlil Hlaváček.

Nečas reagoval přehnaně

Nečase potrestal za to, že jeho reakce byla zbytečná. „Viděl jsem, že hráč Špaček po svém úderu nehodlal pokračovat v jakékoli nevhodné aktivitě. Zákrok hráče Nečase tak byl zcela zbytečný. Od toho jsou tam rozhodčí, aby aktéry v takových situacích odměnili trestem,“ dodal Hlaváček.

Všichni tři hráči mají nyní 24 hodin na podání odvolání k vrchnímu řediteli NBL Miloši Pražákovi, přičemž odvolání má odkladný účinek a do vynesení rozhodnutí vrchním ředitelem by tak trest měl odloženou platnost. Odvolání by však mělo být vyřešeno do středečního zápasu Pardubic s Kolínem.

Autor: ČTK