Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

San Antonio velebí legendu. Duncan tlačí Spurs za postupem

Sport

  13:24
LOS ANGELES (Od spolupracovníka LN v USA) - V basketbalové historii se Timovi Duncanovi, který celou svoji kariéru strávil v týmu San Antonio Spurs a minulý týden (25. dubna) oslavil již své 39. narozeniny, vyrovná jen málokdo.

Basketbalista Tim Duncan ze San Antonia. foto: ČTK/AP

Duncan dokázal pětkrát vybojovat titul šampióna NBA, třikrát byl vyhlášen nejlepším hráčem finále a dvakrát celé sezóny NBA.

V noci na středu se stal klíčovou postavou při vítězství jeho San Antonia Spurs nad domácími Los Angeles Clippers 111:107 ve slavné hale Staples Center.

Tim Duncan v poslední minutě utkání, když domácí Clippers hrozili, že se dostanou do vedení, dokázal zablokovat nájezd nejlepšího smečaře soupeře Blakea Griffina a v zápětí vybojovat pod košem ztracený míč.

„Měl jsem dvě možnosti, když Blake běžel na koš,“ svěřoval se po zápase Duncan, který hvězdu domácích v druhém poločase fantasticky ubránil.

„Mohl jsem si vybrat: buď ho nechat zasmečovat a nebo se mu postavit při výskoku. Vyšlo mi to druhé,“ řekl Duncan, jenž v utkání nastřílel ze Spurs nejvíce bodů (21) a připsal si na své konto i nejvíce doskoků (11).

Kouč San Antonia o Duncanovi na tiskové konferenci prohlásil: „On je prostě fantastický, a to nejen dnes či celou sérii, ale i v závěru základní části NBA, kdy nám zachránil několik výher. On přesně ví, kam a kdy se postavit, dokáže skvěle číst hru a stále umí perfektně načasovat svůj výskok. Jeho blok na Griffina v poslední minutě byl klíčový okamžik celého zápasu“.

Basketbalem za Obamovou vizí. NBA poprvé zavítá na Kubu

A trenér domácích Clippers Doc Rivers jen smutně doplnil: „Tim byl vynikající, a to jak v obraně, tak v útoku. Několikrát na nás zasmečoval, ale i výborně bránil.“

Zdá se, že Duncan ani ve svých 39 letech nestárne, i když už pochopitelně není v každém zápase rozhodujícím faktorem, tak jako byl v úterý v noci v Los Angeles.

„Nevím, jak ještě dlouho budu hrát, a tak se snažím si na hřišti užívat každou minutu,“ pravil muž Duncan, jenž v NHL stále drží několik rekordů.

„Vím, že se moje kariéra pomalu chýlí ke konci, ale stále cítím, že mohu být platný v roli, jakou mi určí náš kouč. Chci hrát stále nejlépe, jak dokáži, jsem soutěživý typ, a odvedu na hřišti cokoli, co po mne náš trenér bude chtít. Chci stále být součástí našeho týmu a užívat si hru i atmosféru play off.“

Duncan, který svoji sportovní kariéru začal jako plavec, však nezáří jen hrou na palubovce, fanoušci ho vždy obdivovali i za jeho gentlemanské vystupování.

Nikdy se o rodákovi z Amerických panenských ostrovů nepsalo v souvislosti se skandály, ale příznivci Spurs a Duncana na celém světě ho milují i za jeho mimobasketbalové aktivity.

Jeho dlouholetý kouč Popovich vše nejlépe vystihl slovy: „Tim je jednou z těch osobností, kterou by každý tým rád měl. Jeho konzistentnost, přístup k basketu a vystupování zlepšují hru celého týmu. On pozitivně ovlivňuje život v celém San Antonio a dělá naše fanoušky šťastnými. Je prostě zcela výjimečný.“

Zda však Tim Duncan dokáže letos se svými Spurs obhájit titul, vyrovnat se Michaelovi Jordanovi a vybojovat šestý titul NBA, však ukáží až následující týdny. Od postupu do druhého kola play off ho však již dělí jen jediná výhra.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...