Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Veselý chce na sezonu NBA zapomenout. Teď řěším reprezentaci, říká

Sport

  21:00
TRUTNOV - Před rokem dal Jan Veselý před reprezentací přednost přípravě na další ročník NBA, letos zvolil obrácený postup. Že by tento krok v podání teprve třetího Čecha v historii, který si slavnou zámořskou soutěž zahrál, předznamenával jeho možný návrat do Evropy, třiadvacetiletý podkošový hráč odmítá. „Zůstat v NBA zůstává mojí hlavní prioritou,“ řekl Veselý před pátečním prvním tréninkem, jež s českou reprezentací, která se v Trutnově připravuje na zářijové mistrovství Evropy, absolvoval.

Český basketbalista Jan Veselý foto: ČTK

Bylo těžké se rozhodovat, zda jet s reprezentací na mistrovství Evropy, nebo zda zvolit stejně jako loni, kdy se hrála kvalifikace, raději přípravu na novou sezonu v NBA?
Letos jsem hned věděl, že určitě pojedu na Evropu a že pokud bude zájem, budu k dispozici. Jedinou otázkou bylo, zda nepřijde nějaké zranění. Ale není a jsem připravený hrát.

Ale na podzim se bude rozhodovat, zda Washington uplatní opci, kterou máte ve smlouvě a která se týká sezony po té, která začne za několik týdnů.
Tohle teď vůbec neřeším, to přijde až po přípravném kempu v říjnu, do té doby je pro mě hlavní národní tým. Mám za sebou dva měsíce letní dřiny v Americe, zápasy v tamní letní lize, které mi docela vyšly a daly mi možnost si věci z tréninku vyzkoušet v kvalitních zápasech.

Za sebou ale také sezonu, od níž jste možná čekal víc. Jak ji z odstupem času hodnotíte?
Bylo to trochu zklamání. Určitě to mohlo být z mé strany lepší. Teď už mám v hlavě další, na kterou se chci dobře připravit.

Neměl jste během třeba myšlenky NBA opustit a vráti se do Evropy, kde se vám tak dařilo?
Když nehrajete, nebo méně než čekáte, tak vás napadnou různé myšlenky. Ale vždycky když přišly, tak jsem si řekl, že mě stálo hrozně moc sil se do NBA vůbec dostat, takže to nemůžu zabalit a že musím dřít o to víc.

Český basketbalista Jan Veselý

Je právě mistrovství Evropy tou správnou volbou, abyste se vám váš cíl splnil?
Určitě. Dva měsíce jsem jen trénoval a basket jsem nehrál, až v závěru v letní lize. I proto jsem od začátku věděl, že chci přijet, jde o změn oproti loňsku, potkám jiné lidi, zahraju si jiný basketbal.

Ale řada hráčů z NBA se z účasti na mistrovství Evropy omluvila.
Je to u každého jiné. Třeba já jsem letos moc minut neodehrál, ale ti co ano, tak toho mají dost, chtějí si odpočinout po náročné sezoně, někteří jsou zranění. Navíc třeba mistrovství Evropy už několikrát hráli a chybí jim motivace.

Jak se na váš názor tvářilo vedení Washingtonu? Loni vám doporučilo spíše trénink v Americe?
Je to postavené tak, že jsou rádi, že jedu, protože budu mít zápasové tempo, že to naváže na těch pár zápasů Letní ligy, které jsem nedávno odehrál. Mít v létě nějaké zápasové tempo je jenom plus.

Po skončení loňské sezony jste dva měsíce v Americe trénoval, pomohlo vám to?
Mám z toho dobrý pocit a věřím, že mi to hodně pomůže. Měl jsem k dispozici osobního trenéra, který mě kdysi přivedl z Česka do Slovinska, dřeli jsme.

Český basketbalista Jan Veselý

Do reprezentace se vracíte v trochu jiné pozici, než když jste v ní před lety začínal jako mladý hráč. Co toho čekáte?
Takhle to vůbec neberu, přijel jsem jako každý jiný hráč, který chce udělat všechno, aby přišel úspěch.

Takže nebudete mít problém poslouchat starší hráče?
Nejen že nebudu mít problém, ale budu je poslouchat rád. Třeba Jirka Welsch hrál NBA, je to zkušený borec, když mi dá nějakou radu, bude to jen moje plus.

Evropský šampionát se hraje ve Slovinsku, bylo to pro vás velké lákadlo?
Velké, vždyť Slovinsko bylo mé první zahraniční angažmá, šel jsem tam už v šestnácti a mám tam spoustu přátel. A není to daleko od Srbska, kde jsem hrál potom.