Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisté Lakers se blíží ke dnu, dokonce nebylo vyprodáno

Sport

  14:49
LOS ANGELES (od spolupracovníka LN v USA) - I když fanoušci jednoho z nejúspěšnějších týmů historie NBA Los Angeles Lakers nečekali před sezonou zázraky, s účastí v play off jistě mnozí z nich kalkulovali. Zejména když tým solidně začal a před návratem hlavní hvězdy týmu Kobeho Bryanta po zranění achilovky se mohl pyšnit bilancí 10 vítězství a devět porážek.

Basketbalisté Los Angeles Lakers Steve Nash (vlevo) a Kobe Bryant foto: Reuters

Jenže jako by v téhle sezoně bylo pro Lakers všechno zakleté a zranění pronásledují snad každého hráče. Také sám Bryant odehrál jen šest utkání a utrpěl úraz kolene, který ho vyřadil ze hry na další dva měsíce.

V centru světového zábavního průmyslu v Los Angeles nad výkonností slavného klubu kroutí hlavou. Hollywoodské hvězdy se stále častěji zápasům Lakers vyhýbají a navštěvují raději utkání městských rivalů LA Clippers. Lakers dokonce loni v listopadu nevyprodali jedno ze svých domácích utkání, což se týmu nestalo již několik let.

Zatímco loni místní novináři kritizovali tým vzhledem k hvězdné sestavě za nedostatečnou bojovnost a soudržnost, v letošní sezoně naopak dlouho oceňovali nasazení a překvapivě neočekávané vítězství. V posledních týdnech však experti již jen rezignovaně spekulují, jak hluboko tým ještě může klesnout, aby si zajistil solidní postavení v příštím letním draftu nejlepších nováčků.

Přes vánoční prázdniny tým vyhrál jediný zápas, a to doma proti nejhoršímu týmu Západní konference Utah Jazz. Lakers dokázali prohrát před vlastními diváky i s nejslabším týmem NBA Milwaukee Bucks a s Philadelphií 76ers, která do té doby vyhrála jediný zápas venku. A to se před koncem roku kasal domácí kouč Mike D’Antoni, jaký dobrý los Lakers čeká.

Zklamaní basketbalisté Lakers nemohou najít cestu z krize.

Dnes však již i on přiznává: „Na hřišti neděláme vůbec nic dobře. Je to těžké, ale musíme si přiznat, že jsme se dostali na dno. Neexistuje žádný zázračný recept, jak naši situaci zlepšit. Musíme bojovat a zůstat v tabulce blízko pozice pro play off, abychom se o postup, až se nám vrátí zranění, zejména Kobe Bryant a Steve Nash, mohli ještě poprat.“
Zda se jedná o realistický odhad situace Lakers, či jen bláznivé snění kouče, ukážou nejbližší týdny. V neděli utrpěli Lakers deprimující porážku doma od Denveru 115:137 a obdrželi při ní nejvíce bodů za posledních 20 let!

Aby toho nebylo málo, tak se mezi fanoušky a odborníky opět začalo spekulovat o tom, že bude z mužstva vyměněn španělský reprezentant Pau Gasol, poslední nezraněná hvězda týmu. „Chci hrát, chci na hřišti nechat pro Lakers všechno. Moji spoluhráči mě potřebují a budu bojovat. To ostatní, co nedokážu ovlivnit, toho si nevšímám,“ svěřil se známý Gasol, kolem kterého se točí spekulaceomožném výměně již několik sezon.

Jeden z nejslavnějších týmů historie NBA se dnes krčí na 13. místě Západní konference s bilancí 14 vítězství a 21 porážek a o postupu do play off si může nechat jen zdát. Do haly Staples Center si již vrátilo tradiční skandování fanoušků, když se týmu nedaří: „We want Phil!“ neboli volání po návratu úspěšného kouče Phila Jacksona, který přivedl Lakers k pěti titulům NBA. Je ale otázkou, zda by s tímhle kádrem dokázal nějaké zázraky.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!