Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisté Nymburka vyhráli i druhé finále nad Prostějovem

Sport

  20:21aktualizováno  20:53
NYMBURK - Basketbalisté Nymburka vyhráli v ligovém finále s Prostějovem i druhý domácí zápas a po dnešním vítězství 102:83 se ujali v sérii vedení 2:0. Utkání však přineslo mnohem větší drama než v pondělí: Nymburk o svém triumfu nad houževnatým Prostějovem rozhodl až drtivým nástupem v poslední čtvrtině, před níž byl stav vyrovnaný 75:75. Závěrečný úsek hry Středočeši vyhráli jasně poměrem 27:8.

Nymburk - Prostějov. foto: ČTK

Sedminásobní čeští šampioni odpor Hanáků, kteří dohrávali bez tří vyfaulovaných hráčů, definitivně zlomili v poslední pětiminutovce. V domácím dresu zazářil 29 nastřílenými body Petr Benda, jen o tři body méně zaznamenal Tre Simmons. Prostějovu nepomohlo ani 21 bodů výtečně hrajícího Eugena Lawrence. Série pokračuje v sobotu a v neděli na prostějovské palubovce.

"Dlouho jsme dělali chyby, za které nás soupeř trestal, ale výhra se i tak počítá. Naši zkušení hráči si před poslední čtvrtinou naštěstí uvědomili, jak moc vítězství potřebujeme," řekl domácí kouč Ronen Ginzburg.

Prostějovský trenér Peter Bálint litoval, že mnohem lepší výkon jeho týmu opět na první vítězství v sérii nestačil. "Udělali jsme proti pondělí velký pokrok, ale na konci jsme doplatili na to, že máme mnohem užší kádr než Nymburk. Když se vyfaulovali další tři hráči ze základní rotace, bylo to o to těžší. Rozhodčí kritizovat bezprostředně po zápase nemůžu, už jednou jsem za to pykal... Ale jejich některé výroky zápas ovlivnily v náš neprospěch," uvedl Bálint.

Nymburk - Prostějov.

Zatímco v pondělí Nymburk vykročil za jasným vítězstvím už v úvodu střetnutí, dnes mu "Orli" kladli mnohem větší odpor. Tápající Nymburk nenavázal hlavně na výkon v obraně a ve 14. minutě domácí vyhlásili stav ohrožení, když ztráceli už dvanáct bodů (22:34). "Nebyli jsme koncentrovaní, v obraně jsme hráli tragicky," popisoval nymburský pivot Benda, který byl společně se Simmonsem a Lenzlym hlavní postavou Středočechů při mazání manka.

Konec prvního poločasu ovládl svými čtrnácti body za sedm minut hlavně Simmons, který v dalším průběhu zápasu sváděl velký souboj s dirigentem Prostějova Lawrencem. Ten spoluhráče zásoboval skvělými pasy a Nymburk trápil i nájezdy a dalekonosnými pokusy.

Nymburk se mohl spolehnout na mnohem širší kádr a navíc mu nahrálo, že se na konci třetí čtvrtiny vyfauloval rozehrávač Marek. Toho navíc během poslední desetiminutovky na prostějovskou lavičku nedobrovolně s pěti osobními chybami následovali i Bohačík v 34. minutě a dvě minuty po něm také podkošový tahoun Landry.

Na lavičce hostů vládly emoce, které mířily proti triu rozhodčích. Pivot Nicholson za stavu 81:87 neudržel nervy, sudím vynadal a dostal technickou chybu.

Nymburk vycítil, že může vyrazit do trháku, a především díky dvojici Benda - Křemen dál navyšoval náskok. "Hlavní bylo, že jsme začali hrát obranu jako v prvním zápase, tím jsme se přes ně dostali," řekl nejlepší střelec utkání Benda, který si s 29 body vylepšil osobní rekord v nymburském dresu.

Prostějovští ale vzkazují, že sérii ještě nevzdávají. "Budeme chtít náš výkon ještě posunout výš," prohlásil kouč Bálint, který doufá, že do hry bude moci nasadit zraněné hráče Hyzyho a Prášila.

Nymburští by se ale prý už neradi vraceli do své haly: kdyby totiž uspěli v sobotním i v nedělním zápasu, mohli by na Hané slavit už svůj osmý titul v řadě. "Ale víme, že série ještě bude hodně obtížná. Bude to ještě těžší než tady," upozornil Benda.

Finále play off ligy basketbalistů - 2. zápas:

ČEZ Nymburk - BK Prostějov 102:83 (22:28, 48:49, 75:75)
Nejvíce bodů: Benda 29, Simmons 26, Lenzly 16, Křemen 11 - Lawrence 23, Veikalas 19, Landry 11, Nicholson 10. Rozhodčí: Vyklický, Hruša, V. Lukeš. Fauly: 25:28. Trestné hody: 27/23 - 32/20. Trojky: 5:5. Diváci: 1300. Stav série: 2:0.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!