Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisté USA deklasovali Srbsko a jsou světovými šampiony

Sport

  22:42aktualizováno  23:28
MADRID - Basketbalisté USA jsou popáté mistry světa, vyrovnali tak dosavadní rekord bývalé Jugoslávie. Na šampionátu ve Španělsku vyhráli Američané všechny zápasy včetně dnešního finále, ve kterém porazili Srbsko v exhibičním tempu 129:92. Připsali si tak nejvyšší výhru ve finále od roku 1994, kdy právě výběr USA porazil Rusko 137:91.

Momentka z finále basketbalového MS. foto: Reuters

Hvězdou utkání byl rozehrávač Clevelandu Kyrie Irving, který získal i cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje.

Srbsko začalo sebevědomě, využívalo chyb v obraně USA a vedlo už 15:7. Jenže Američany to nerozhodilo, naopak je to jakoby naštvalo, přepnuli na nejvyšší rychlost a odpověděli šňůrou 15:0, která sebrala Srbům vítr z plachet. Zářil zejména Irving, který dal jen v první čtvrtině 15 bodů a byl hlavní zbraní výběru USA.

Smeč Kennetha Farieda.

Srbsku se hra rozpadla, nadstandardní výkon podával jen Nemanja Bjelica a už od druhé čtvrtiny nebylo pochyb o tom, že Američané získají titul. Otázkou jen bylo, jaký bude rozdíl ve skóre. Zvláště když se k dobrému výkonu rozehrál i kapitán USA James Harden a hvězdy z NBA si v útoku dělaly téměř co chtěly.

James Harden si finále užil, stejně jako všichni američtí basketbalisté.

Trenérovi USA Mikeovi Krzyzewskému se na turnaji vyplatilo, že vsadil na mladý a především velmi rychlý tým, který drtil soupeře rychlými protiútoky a atletickým basketbalem. Američanům tak ani nevadilo, že ve Španělsku postrádali své největší hvězdy LeBrona Jamese, Kevina Duranta, Carmela Anthonyho či Kobeho Bryanta.

I bez nich na turnaji porazili postupně Finsko, Turecko, Nový Zéland, Dominikánskou republiku, Ukrajinu, Mexiko, Slovinsko a Litvu, když v zápasech vždy dominovali. Mohli tak točit celou dvanáctku hráčů a šetřit síly, což se jim ve finále vyplatilo.

Finále mistrovství světa v basketbalu mužů v Madridu: USA - Srbsko 129:92 (35:21, 67:41, 105:67)

Nejvíce bodů: Irving 26, Harden 23, Faried a Thompson po 12, Gay a Cousins po 11, DeRozan a Curry po 10 - Bjelica a Kalinič po 18, Bogdanovič 15, Teodosič 10. Rozhodčí: Seibel (Kan.), Viator (Fr.), Ryžik (Ukr.). Fauly: 25:27. Trestné hody: 29/24 - 21/15. Trojky: 15:5. Diváci: 13.673.

Unavení Srbové jim vůbec nestačili a stobodovou hranici Američané překonali už ve třetí čtvrtině. Po palubovce létali a často jim stačily jen čtyři vteřiny od zisku míče k zakončení. Až v poslední čtvrtině trochu polevili tempo, hra se změnila spíše v exhibici, což Srbové využili alespoň ke korekci skóre.

Smeč Nikoly Kaliniče.

Srbům sice finále nevyšlo, ale i tak dosáhli na nejlepší výsledek od roku 2002, kdy ještě pod hlavičkou Jugoslávie získali zlato. Bronzové medaile už v sobotu vybojovali úřadující mistři Evropy z Francie, kteří porazili Litvu.

Do ideální sestavy turnaje se dostali dva Američané Kenneth Faried a Irving, Španěl Pau Gasol, Francouz Nicolas Batum a Srb Miloš Teodosič.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!