Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisté zvládli i druhý zápas v boji o MS. Z trápení je vysvobodil Schilb

Sport

  19:19aktualizováno  20:01
Helsinky - Čeští basketbalisté vyhráli i druhé utkání kvalifikace o mistrovství světa, v Helsinkách udolali Finsko 64:56. Zvládli tak papírově nejtěžší utkání skupiny F a minimálně o postup do další fáze kvalifikace by už přijít neměli, neboť ze skupiny postoupí tři týmy.

Vojtěch Hruban v útočné akci proti Finsku foto: ČTK

Kvalifikace mistrovství světa basketbalistů 2019:

Skupina F:

Finsko - ČR 56:64 (9:19, 30:25, 38:38)
Nejvíce bodů:
Huff 13, Ahonen 11, Wilson 9 - Schilb 17, Hruban 14, Balvín, Kříž a Bohačík po 8.

Oproti úvodnímu vítězství nad Islandem se svěřenci trenéra Ronena Ginzburga dlouho trápili v útoku a ve hře je držel Vojtěch Hruban, autor 14 bodů. Jenže v poslední čtvrtině se rozstřílel Blake Schilb, který v ní trefil pět trojek, a nakonec byl se 17 body nejlepším střelcem utkání.

Utkání od začátku vládly důrazné obrany. Češi dovolili domácím v první čtvrtině jen devět bodů, když zejména Hruban dobře odstavoval od hry klíčovou postavu Finů Jamara Wilsona. Navíc se hostům dařily nájezdy do koše a výsledkem bylo až dvanáctibodové vedení českého výběru.

Jenže ve druhé čtvrtině se Finsko výrazně zlepšilo a zastavilo český útok. Hosté za sedm minut nedali ani bod a domácí šňůrou 13:0 získali vedení na svou stranu. Chytilo se také šest tisícovek fanoušků, kteří podporovali své hráče i vlčím vytím, v duchu přezdívky finského národního týmu.

Nadále se hrálo s abnormálně nízkém skóre, když se oba celky nadřely na každý koš. Hosty držel Hruban, který ve třetí čtvrtině nastřílel osm ze 13 bodů svého týmu a dostal Česko zpět do vedení 38:37.

Čtvrtá čtvrtina se pak změnila v galapředstavení Schilba. Třiatřicetiletý Američan s českým pasem měl do té doby na kontě jen dva body, ale pak dal pět trojek z pěti pokusů. Spoluhráči ho nacházeli ve volných pozicích, zejména jeho spolubydlící Ondřej Balvín.

Češi soupeři odskočili a Finsko nedokázalo zareagovat. Dobře si vedli i tvrdě bráněný pivot Balvín, který nakonec nasbíral osm bodů, 16 doskoků a sedm asistencí, či rozehrávač Tomáš Vyoral, který nečekaně dostal prostor v poslední čtvrtině místo zkušenějšího Jakuba Šiřiny.

Kvalifikace MS Finsko - Česko (Bohačík, Balvín)
Kvalifikace MS Finsko - Česko (Ginzburg)
Autor: