Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistkám úvodní zápas nevyšel

Sport

  20:15
SAO PAULO - České basketbalistky ve svém prvním vystoupení na světovém šampionátu v Brazílii podlehly Francii 58:62 a zkomplikovaly si tak postupové plány.

České hráčky prohrály v úvodním zápase MS s Francouzkami. foto: ČTK

Svěřenkyně kouče Jana Bobrovského sice většinu utkání vedly, ale minutu před koncem
získaly soupeřky trojkou Sauretové-Gillespiové těsné vedení a už jej nepustily. Smolný zápas pro český tým podtrhlo zranění jedné z klíčových hráček Michaely Pavlíčkové v samém úvodu zápasu. Češky sehrají další zápas ve středu s Kubou, dalším spolufavoritem skupiny.

České basketbalistky jako by při historické premiéře na světovém šampionátu v úvodu utkání svázala nervozita a Francouzky se rychle chytily dvěma trojkami. I z toho bylo patrné, že dnes se v hale Barueri nebude opakovat situace z loňského evropského šampionátu v Turecku, kde Češky zahájily jízdu za zlatem právě přesvědčivou dvacetibodovou výhrou s Francií.

Oba týmy si navíc dobře uvědomovaly, že dnešní utkání může být klíčem k postupu
ze skupiny.

Reprezentantky země galského kohouta dnes v Sao Paulu vyrukovaly na český tým s agresivní a vysunutou obranou, s čímž měl jejich soupeř viditelné potíže. Češky se jen těžko dostávaly pod koš, na perimetru se však rychle chytila třetí nejlepší hráčka Evropy Vítečková, a ta v páté minutě poslala trojkou český tým poprvé do vedení. To už ale na palubovce nebyla smolařka Pavlíčková, která si už ve čtvrté minutě poranila kotník a její další start na mistrovství je nejistý.

Oba týmy sázely hlavně na precizní práci v obraně, ani jeden ze soupeřů se nedostával k laciným košům. Český tým ale naladila na optimistickou vlnu ve 13. minutě rozehrávačka Uhrová, která dalším trojkovým pokusem poslala svůj tým do nadějného vedení 28:21.

Francouzky se ale nevzdaly, celek dirigovaný Le Dréanovou, novou posilou USK Praha, a pohyblivou Gomisovou rychle manko stáhl. Češky se nemohly prosadit přes zónovou obranu, přes čtyři minuty nedaly koš a krizi nepřekonaly ani v poločasové pauze. Po ní soupeř
předvedl sedmibodovou šňůru a získal náskok 36:30.

Trenéru Bobrovskému navíc přidělal starosti klíčová pivotka Kulichová; ta krátce po poločase měla na kontě už čtyři osobní chyby a pokud by faulovala ještě jednou, zápas by pro ní předčasně skončil. I český tým ale ukázal, že mu vnitřní síla nechybí. Bobrovský hru oživil novými hráčkami z lavičky a jedna z nich Mokrošová minut před koncem třetí desetiminutovky vrátila těsné vedení znovu na českou stranu.

Drama pokračovalo i v závěrečné čtvrtině. Český tým dlouho vedl, ale čtyři minuty před koncem nakonec ztratil vyfaulovanou pivotku Kulichovou, čímž před závěrem přišel o potřebnou sílu pod košem. O chvíli později navíc Francouzky po delší době získaly znovu těsný náskok.

Pětašedesát vteřin před koncem ještě Večeřová dokázala kontrovat, ale z následného protiútoku trefila klíčovou trojkou Sauretová-Gillespiová, pak ještě přidala jeden trestný hod a zvýšila na 60:58. O možnost srovnání skóre se Češky připravily samy, Machová půlminuty před koncem uklouzla, Francouzky získaly míč a cenný triumf si už ujít nenechaly.

Navíc zlomily letité prokletí, když poprvé na velké akci dokázaly český tým porazit.

Francie - Česká republika 62:58 (17:18, 29:30, 44:47).
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...