Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky Brna jsou ve finále Evropské ligy

Sport

  19:50
BRNO - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno budou stejně jako v loňském roce hrát ve finále Evropské ligy. V play off přešly i třetí francouzskou překážku, když v semifinále porazily tým Valenciennes 61:54. Střetnou se s vítězem zápasu VBM Samara - Lietuvos Vilnius.

Basketbalistky Brna jsou ve finále Evropské ligy. foto: JOE KLAMARAFP

Brňanky začaly excelentně a své soupeřky nečekaně přehrávaly ve všech směrech. Jejich kombinační rychlost ostře kontrastovala s ospalým a nedůrazným projevem Francouzek, které často ztrácely míče a jejich hra působila značně chaotickým dojmem.

V bouřlivé domácí kulise po pěti minutách vedly české mistryně 10:0. Střelecký prapor zvedla hned v úvodu Američanka Miltonová úspěšným tříbodovým pokusem a společně se svými spoluhráčkami v základní pětce Machovou, Veselou, Kulichovou a Vítečkovou připomínaly rozjetý expres.

Naopak hráčky Valenciennes v koncovce dlouho tápaly, jejich jedenáct úvodních pokusů bylo nepřesných. Střeleckou nemohoucnost protrhla až Grginová, což ovšem znamenalo pouze nepatrné zlepšení. První čtvrtinu vyhrály Brňanky zcela jasně 18:5 a jejich náskok hned v úvodu druhé čtvrtiny zvýšila další trojkou Miltonová.

Navzdory náznaku basketbalového k.o. však hráčky Valenciennes nerezignovaly. Pomalu se zvedaly zejména zásluhou dvoubodových košů po předcházejících faulech a následný trestný hod většinou rovněž proměnily. Tím postupně ukrajovaly z náskoku soupeřek, snížit se jim podařilo na rozdíl osmi bodů, domácí basketbalistky však vždy stačily zamezit pokusům o zvrat.

Trenér Bobrovský se pokoušel s výjimkou Hejdové a Hartigové postupně zapojit do hry a udržet v tempu všechny zbývající hráčky. Prim v brněnském týmu hrála Miltonová, která za první poločas zaznamenala čtrnáct bodů. Stejná krize jako v úvodu zápasu na tým Valenciennes ale po změně stran dolehla i na hráčky Gambrinusu. Po přestávce se jejich kombinační souhra zadrhla, s obtížemi se dostávaly do střeleckých pozic, nepřesně kombinovaly a často odevzdávaly míče lacino soupeřkám.

Hráčky Valenciennes vycítily příležitost, trpělivou hrou postupně stáhly ztrátu a v 26. minutě poprvé v zápase vedly 40:38. Náznak poklidné cesty Brna k postupu do finále byl pryč a před poslední čtvrtinou naopak viselo ve vzduchu drama. Vítečková tříbodovým pokusem vrátila domácím hráčkám náskok a po půlhodině vedly Brňanky čtyřbodovým rozdílem 49:45.

Ani zvýšení náskoku na osm bodů pak ale v nesmírně bojovném souboji ještě neznamenalo jistotu. Hráčky Valenciennes vsadily v závěru vedle houževnatosti i na tvrdost v obraně, kde nedávaly soupeřkám prostor k zakončení. Vítězství Brna se přiblížilo až tři minuty před koncem po získání devítibodového náskoku, který už Francouzky zlikvidovat nestačily.

Výsledek - semifinále:
Gambrinus Sika Brno - US Valenciennes 61:54 (18:5, 36:26, 49:45)
Nejvíce bodů: Miltonová 20, Salesová 9, Veselá 7, Žirková 6, Kulichová 6 -
Harrowerová 20, Grudaová 14, Kiretaová 10. Rozhodčí: Chaves (Arg.), Ciulin
(Šp.). Fauly: 14:12. Trestné hody: 12/8 - 13/5. Trojky: 5:5. Diváci: 3800.

Autor: