Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky Brna jsou ve finále Evropské ligy

Sport

  20:44
Brno - České mistryně porazily v dnešním semifinále před vlastními fanoušky v Brně francouzského soupeře z Bourges 90:81 po prodloužení a v neděli se utkají o první místo s obhájkyněmi titulu ze Spartaku Moskva. Finále mezi vítězi obou posledních ročníků prestižní klubové soutěže začne v 18:00, už od 15:00 se Bourges utká s Jekatěrinburgem o třetí místo.

Hamchetou-Maiga Baová z Gambrinusu Brno prochází obranou Bourges Basket. foto: ČTK

Semifinálový výkon Brňanek měl dvě tváře. V katastrofálním úvodu umožnily soupeřkám získat lacino náskok, naopak v závěrečné čtvrtině se jim podařil fantastický zvrat, v němž zlikvidovaly třináctibodové manko a vynutily si prodloužení.

Slibný vstup Brňanek do utkání měl krátké trvání. Domácí vedly 7:3, ale pak se proti kompaktní obraně soupeře jejich herní soukolí zcela zadřelo. Nervozita, školácké ztráty míče při vyhazování ze zámezí do rukou soupeřek a nepřesná koncovka zcela rozhodily psychiku týmu. Hráčky Bourges brněnské basketbalistky předčily v doskakování v obraně i pod opačným košem. Přesnou koncovkou vynikala podle očekávání brněnských trenérů hlavnìě Australanka Snellová a k ní se přidávala Dumercová. Výsledkem byla šňůra 15 bodů soupeře.

Hráčky Gambrinusu tápaly, trenér Bobrovský koučoval ve stoje tým a zoufale hledal optimální sestavu, ale v úvodu druhé čtvrtiny vedly sebevědomě hrající Francouzky už o sedmnáct bodů 30:13. Hra Brňanek se už ale lepšila. Obrana dostala pevnější charakter, výrazně se zlepšilo doskakování, v němž se prosazovala vedle Veselé také maďarská reprezentantka Ivkovicnéová-Beresová.

Brňanky ukrajovaly trpělivě z hrozivého manka a po přesné tříbodové střele Veselé se vrátily zpět do zápasu, když se jim podařilo snížit na rozdíl pouhých čtyř bodů 32:36. Jenže dvě tříbodové střely veteránky Melainové a v poslední sekundě před přestávkou i Snellové jim vzaly kus naděje na zvrat. Hráčkám Bourges se po přestávce vrátila jejich pohoda a sebevědomí z úvodu utkání. Brňanky hnal do vyčerpávajícího boje divácký kotel v brněnské hale, hra domácích však byla stále křečovitá. Snížit se jim podařilo maximálně na šestibodový rozdíl, ale v tu chvíli většinou odvrátila hrozící nebezpečí zvratu přesnou tříbodovou střelou vynikající Snellová.

Na začátku poslední čtvrtiny ještě Brno prohrávalo o třináct bodù, ale hráčky se vypjaly k bojovnému výkonu. K zoufalému pokusu o zvrat zavelela šest minut před koncem Žirková, která v krátkém rozmezí dvěma tříbodovými koši snížila na 61:65. Po ní se ještě chytla Vítečková a soupeř se ocitl v krizi, neboť jeho náskok se ztenčil na jediný bod. Osmnáct sekund před koncem po chybě v rozehrávce soupeře Vítečková vyrovnala na 75:75. Kiretová v infarktovém závěru proměnila dva trestné hody, ale pět sekund před koncem totéž zopakovala chladnokrevně Machová a vynutila si prodloužení. V něm už za bouřlivé podpory vyprodaného hlediště ovládly hru brněnské basketbalistky, které hned v úvodu získaly pětibodový náskok a vydřené vítězství si už nenechaly vzít. Úspěch podtrhla nejlepší hráčka Brna Žirková v samém závěru tříbodovým košem.

Výsledek - semifinále:
Gambrinus Sika Brno - Bourges Basket 90:81 po prodl. (13:27, 34:42, 50:61 - 77:77)
Nejvíce bodů: Žirková 28, Vítečková 16, Veselá 12, Ivkovicnéová-Béresová 10 - Snellová 29, Dumercová 15, Kiretová 14.

Rozhodčí: Bulto (Šp.), Lo Guzzo (It.), Javor (Slovin.).

Trestné hody: 23/13 - 24/17. Fauly: 23:21. Trojky:
6:12. Diváci: 3500 (vyprodáno).

Autor: