Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky Brna v Krakově dlouho vedly, ale prohrály 74:78

Sport

  21:10
KRAKOV - Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v prvním čtvrtfinále Evropské ligy v Krakově s domácí Wislou 74:78. Přitom po většinu utkání měly hru pod kontrolou, několikrát získaly desetibodový náskok a po změně stran dokonce vedly o 15 bodů. V závěru ale podlehly tlaku soupeřek i bouřlivému prostředí a náskok neudržely. Druhé utkání se hraje v pátek v Brně.

Zápas basketbalistek Brna (hráčka v bílém) a Gdyně. foto: ČTK

"Byl to z naší strany hodně nešťastný zápas, prohráli jsme nezaslouženě," posteskl si po utkání trenér Brňanek Jan Bobrovský. "Měli jsme hodně střeleckých šancí, v koncovce se nám ale přestala dařit střelba a chybovali jsme. Několikrát jsme v závěru mohli zápas otočit, zradila nás však střelba za tři body a dvakrát jsme ztratili míč," uvedl kouč.

Stejně jako v obou osmifinálových zápasech v Madridu při absenci zraněných opor Žirkové a Kulichové odehrály Brňanky celé utkání pouze v šesti hráčkách. "Hrály výborně, ale v závěru se už projevila únava. Přitom jsme po většinu zápasu soupeřky kombinačně přehrávaly," řekl Bobrovský.

Jednou z hlavních postav v brněnském týmu byla rozehrávačka Jelena Šakirovová, která předcházejících pět sezon odehrála právě v Krakově. Před utkáním dostala od místních funkcionářů velkou kytici a polští fanoušci jí připravili bouřlivé uvítání. "Prostředí ji vybudilo k velkému výkonu, na rozehrávce hrála fantasticky. Dobře střílela Vítečková," uvedl Bobrovský.

Brňanky zaskočily soupeřky hned v úvodu klidem a pohodou. Rychle získaly náskok 19:11 a ve 24. minutě vedly dokonce 54:39. Ještě čtyři minuty před koncem byl stav nerozhodný 72:72. Teprve 16 sekund před koncem dala definitivní pojistku na vítězství Krakova dvěma body bývalá hráčka USK Praha Američanka Burseová.

Autor: