Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky jsou ve čtvrtfinále

Sport

  8:45
PEKING - České basketbalistky ve svém čtvrtém utkání v olympijském turnaji porazily Nový Zéland 90:59 a pojistily si postup do čtvrtfinále. O vítězství rozhodla hned úvodní čtvrtina, ve které obhájkyně pátého místa z Atén získaly čtrnáctibodový náskok. V závěrečném duelu základní skupiny se svěřenkyně trenérů Jana Bobrovského a Miroslava Volejníka v neděli od 14 hodin utkají s domácí Čínou.

Češky to nakonec dokázaly. foto: ČTK

 Jejich úspěšné vystoupení sledoval vedle některých českých olympioniků i premiér Miroslav Topolánek.

Základ k bodovému trháku položila v 5. minutě pivotka Večeřová přesnou tříbodovou střelou, ke které přidala vzápětí další koš. Úspěšnou sérii prodloužily tři trojky: dvě z rukou Machové a jednu přidala Vítečková. Náskok českého týmu rychle vzrostl. Také proto, že se soupeřky o zakončení z větší vzdálenosti příliš nepokoušely a při střelách zpod koše jim chyběla přesnost.

"Jsem rád, že jsme od začátku hráli koncentrovaně. Zejména výkon v první čtvrtině byl dobrý," řekl asistent Volejník na tiskové konferenci po utkání.

Kouč Bobrovský sáhl ve druhé čtvrtině k postupnému střídání základní pětky. Češky nezvládly druhou část duelu, stejně jako ve všech předešlých případech na turnaji. Podle Volejníka to je zřejmě proto, že střídající hráčky nejsou tak kvalitní jako zahajovací pětka. "Základní pětku, která je velmi silná výškově, herně i zkušenostmi, musíme šetřit na druhý poločas. Dojde ke střídání a herní výkon jde dolů," uznal Volejník.

Herní krize neměla dlouhého trvání. Po přestávce se rozstřílely zejména Vítečková s Večeřovou, zakončení se dařilo i Machové. Akce dostaly opět myšlenku i vtip. Zlepšila se i hra v obraně, soupeřky nedostaly tolik prostoru k zakončení. I když se ještě Novozélanďanky na chvíli v závěrečné desetiminutovce vzchopily, zvrat už v pohodě hrající české reprezentantky nepřipustily.

Trenér Bobrovský vsadil na jistou základní pětku, z lavičky si zahrály nejvíce Hartigová s Mokrošovou a Elhotovou. Naopak Hejdová, Svobodová a Šujanová, kterých se podle všeho nejvíce týkala kritická slova Bobrovského po předešlé prohře se Španělskem o malé bojovnosti, se na hřiště nedostaly.

Podle Volejníka byly hráčky základní pětky maximálně vytěžované i s ohledem na skóre, které bude hrát v konečném hodnocení základní skupiny i celého turnaje roli. "Nebude se tady hrát o umístění na 5. až 8. místě, takže bude rozhodovat každý bod," řekl Volejník.

Výsledek - skupina B:
Nejvíce bodů: Machová 23, Vítečková 21, Večeřová 14, Veselá 13, Kulichová a Hartigová po 6 - Marinová 22, Kerrová 12, Wallbuttonová 9. Trestné hody: 25/21 - 12/10. Fauly: 17:23. Trojky: 7:5.

Česká republika - Nový Zéland 90:59 (26:12, 44:31, 65:38)

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!