Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky postoupily na OH

Sport

  20:18
MADRID - České basketbalistky postoupily na olympijské hry. Účast v Pekingu zajistila týmu Jana Bobrovského dnešní výhra 76:64 nad Japonskem ve čtvrtfinále závěrečného kvalifikačního turnaje v Madridu. Stejně jako před čtyřmi lety v Aténách budou basketbalistky na OH jedinými českými zástupkyněmi v kolektivních sportech.

Boj s Japonkami rozhodl. foto: ČTK

Počasí
14. 6.
15. 6.
16. 6.
oblačno, déšť, polojasno
oblačno, déšť, polojasno
oblačno, déšť, polojasno
16/20
16/20
18/22

Po slibném vstupu českého týmu do dnešního utkání následoval nečekaný střelecký výpadek. Po trefách Kulichové a trojce Machové vedl favorit po čtyřech minutách 7:2, ale následujících pět minut nedokázal ani jednou zasáhnout koš. Pohyblivé Japonky jim v obraně nenechávaly prostor ke střelbě a hra českých basketbalistek se vyznačovala chybami v rozehrávce a křečovitostí. Výpadky Japonky využily ke čtrnáctibodové šňůře.

Trenéři Bobrovský a Miroslav Volejník se snažili probudit svěřenkyně častými střídáními a hledáním optimální sestavy. Po první čtvrtině ale měly Japonky náskok pěti bodů 21:16.

Výkon českého týmu pozvedla Hana Machová, která se prosazovala individuálními akcemi, přitom stačila i dobře bránit a několikrát sebrala Japonkám míč. Navíc české hráčky zpřesnily obranu a soupeřky předčily v doskakování. Jen za první poločas získaly v podkošových soubojích 30 míčů, nicméně jejich hra byla ve druhé čtvrtině stále hodně upracovaná a trápily se v koncovce z podkošového prostoru. I tak postupně ukrajovaly z náskoku soupeřek a do přestávky získaly jednobodové vedení.

Po změně stran se hra českých basketbalistek zklidnila a střelecky se začala prosazovat Vítečková. Po devítibodové šňůře získal český tým uklidňující desetibodový náskok, ale houževnatě a zarputile bojující Japonky nerezignovaly. Rychlými kombinačními akcemi se snažily zvrátit průběh utkání a tři minuty před koncem ještě snížily na sedmibodový rozdíl. Asijský tým ale hodně riskoval a jeho chyby český tým pohotově trestal. Nadále se dařilo především Vítečkové, v podkošových soubojích se prosadila Petra Kulichová 14 doskoky.

Vedle českých basketbalistek si dnes účast na olympijských hrách vybojovaly také domácí Španělky, které porazily Kubu 82:68. Odpoledne jsou v Madridu ještě na programu zbývající zápasy Lotyšsko - Angola a Brazílie - Bělorusko.

Výsledky:

Česká republika - Japonsko 76:64 (16:21, 27:26, 50:41).

Nejvíce bodů: Vítečková 26, Machová 19, Veselá 12 - Ogaová 17, Tanakaová 13, Koisová 11. Trestné hody: 15/10 - 12/10. Fauly: 13:13. Trojky: 8:4. Diváci: 2500.

Autor:

Obrazem

Slavný kabaret Moulin Rouge postihla nehoda. Zřítily se lopatky větrného mlýnu