Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky podlehly na ME Turecku a přišly o postup i olympiádu

Sport

  17:50
DEBRECÍN - České basketbalistky na mistrovství Evropy skončily už po osmifinálové skupině. V závěrečném duelu podlehly Turecku 48:59 a obsadí zřejmě až 11. místo, což je nejhorší výsledek v historii. Zároveň tím přišly o šanci startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro; k jejímu uchování potřebovaly skončit do pátého místa.

Reprezentační trenér Lubor Blažek udílí pokyny českým hráčkám. foto: ČTK

Turecko od začátku spoléhalo především na velmi dobrou obranu a nenechalo ani píď prostoru nejlepší české střelkyni Kateřině Elhotové, která se těžko dostávala k míči. Češky se tak oproti předchozím zápasů velmi těžko v útoku prosazovaly. Navíc si situaci komplikovaly nevyužitými dobrými pozicemi z pod koše.

Střelecky se trápily zkušené opory Veronika Bortelová a Ilona Burgrová, nedařilo se ani Aleně Hanušové, přesto se zásluhou zlepšené obrany dařilo s favoritem držet krok. Problémy dělala jen zkušená pivotka Nevriye Yilmazová.

Češkám se dokonce pět minut povedlo udržet soupeře bez jediného vstřeleného bodu a šňůrou 7:0 získaly vedení 19:15, jenže pak se přeci jen trefily i další Turkyně a vzaly si vedení zpět.

‚Kamarádka rozhodčí nic nezapískala‘. Basketbalistkám se vzdálilo čtvrtfinále

Ve druhém poločase pak Češky čekaly šest minut na první bod a soupeř získal dvanáctibodový náskok. Lvice ještě více znervózněly a bylo na nich vidět, že si s obranou soupeře nevědí rady.

V úvodu poslední části sice šesti rychlými body vykřesaly naději, jenže pak dvakrát znovu nepokryly Yilmazovou, která Turkyně znovu uklidnila. 

Český tým probudil až příchod Michaely Stejskalové, která se začala trefovat z dálky. Výsledkem bylo snížení na pět bodů, ale dvě minuty před koncem dala trojku Birsel Vardarliová-Demirmenová a definitivně rozhodla.

ME basketbalistek v Maďarsku

Česko - Turecko 48:59 (10:11, 25:26, 30:44) 

Nejvíce bodů: Stejskalová 12, Kat. Elhotová 10, Burgrová 8 - Yilmazová 23, Sandersová 12, Albenová 11. Fauly: 17:16. Trestné hody: 7/4 - 14/13. Doskoky: 34:38 Trojky: 4:2.

Autor: