Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Z 30bodového náskoku drama. Basketbalistky se ale na ME přiblížily postupu

Sport

  18:54aktualizováno  19:25
TEMEŠVÁR - České basketbalistky si na mistrovství Evropy připsaly důležitou výhru, nad Ukrajinou uspěly „jen“ 80:79. Jen proto, že v první čtvrtině zaznamenaly 31 bodů a utkání dlouho vévodily. Soupeře si však ještě pustily k tělu - a v koncovce musely projevit lepší nervy. Vítězství je přiblížilo postupu ze základní skupiny.

Česká reprezentantka Ilona Burgrová. foto: ČTK

Oproti úvodnímu utkání s Černou Horou přišlo až zázračné zlepšení střelby. Zatímco ve čtvrtek Češky trefovaly jen 29 procent střel, dnes proměnily deset z úvodních 11 pokusů a rychle utekly soupeři až na 16 bodů. Navíc Jana Veselá velmi dobře bránila hvězdu Alinu Jagupovovou, a tak Ukrajinu držela jen dvoumetrová pivotka Aleksandra Chomenčuková.

S prostřídáním se však chytla Jagupovová a šňůrou 7:0 se Ukrajinkám povedlo snížit na 30:39. Češky se však nadále mohly spoléhat na svou až nečekaně výbornou střelbu. Kateřina Elhotová již definitivně zažehnala angínu a za první půli dala 13 bodů, trefovala se také pivotka Ilona Burgrová.

Za poločas tak reprezentantky daly téměř stejně bodů jako za celý zápas s Černou Horou. Velké množství zbytečných ztrát míče v podání rozehrávaček však drželo Ukrajinu ve hře.

Ve druhé půli přece jen oba týmy zkvalitnily obranu a nárůst skóre se zpomalil. Češky už se nedostávaly ke snadným košům, ale neustále se jim dařilo držet soupeře na distanc deseti bodů. Starala se o to zejména Elhotová.

V závěru třetí části však Ukrajinky začaly snižovat a v úvodu čtvrté čtvrtiny se přiblížily dokonce na tři body. Ze zápasu se stalo drama, Češky navíc přišly o vyfaulovanou pivotku Burgrovou.

V tu chvíli to s českými šancemi vypadalo špatně, zvláště když 40 vteřin před koncem šly Ukrajinky poprvé do vedení. Jenže české favoritky podržela kapitánka Veronika Bortelová, když dvakrát vybojovala faul a z trestných hodů rozhodla.

Jagupovová sice v závěru proměnila nájezd, při kterém navíc byla zřejmě faulovaná Terezou Peckovou, což však rozhodčí přehlédli a Češky mohly slavit důležitou výhru. 

Česko - Ukrajina 80:79 (31:17, 48:38, 62:55)

Mistrovství Evropy v basketbalu žen, skupina A

Nejvíce bodů: Elhotová a Hanušová po 23, Burgrová a Bortelová po 12 - Jagupovová 32, Chomenčuková 14, Mirčevová 13. Fauly: 18:23. Trestné hody: 20/18 - 16/12. Trojky: 6:5. Doskoky: 31:39.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...