130 let
České basketbalistky se představí za dva roky domácímu publiku na mistrovství...

České basketbalistky se představí za dva roky domácímu publiku na mistrovství Evropy. | foto: fiba.com

Basketbalistkám se zranila další pivotka, šampionát ale začaly vítězně

Sport
  •   22:05
ANKARA - České basketbalistky zahájily mistrovství světa v Turecku důležitým vítězstvím 68:55 nad Brazílií. V utkání se vypořádaly i s tím, že si po Petře Kulichové zranila kotník také druhá z klíčových pivotek Ilona Burgrová, jež se nicméně po ošetření vrátila do hry. Další utkání sehrají svěřenkyně trenéra Lubora Blažka v neděli proti Japonsku.

Češkám se hned v úvodu povedla šňůra 21:2. Důležité koše vstřelila kapitánka Eva Vítečková, k níž se překvapivě přidaly i obě mladé rozehrávačky Kateřina Bartoňová a Kateřina Sedláková.

Jenže na nepříznivě se vyvíjející skóre a český náskok 14 bodů zareagovaly Brazilky presinkem po celém hřišti, což dělalo českému týmu problémy. Navíc za stavu 25:15 si poranila kotník už druhá z klíčových pivotek Burgrová a musela se na lavičce nechat ošetřit hned vedle Kulichové, která si kotník zranila v úterní generálce. Sice už byla připravena nastoupit, ale trenér Blažek nechtěl riskovat a nechal ji jen na lavičce.

Češky tak musely hrát bez klasických pivotek a hodně silovou Brazilku Eriku Souzaovou se zkušenostmi z WNBA bránila původně křídelní hráčka Jana Veselá. A vedla si velmi dobře. Ztráta další důležité hráčky však ovlivnila psychiku týmu v útoku, kde se přestalo dařit, a Brazilky postupně ztrátu dotahovaly.

O poločase se však český tým dal dohromady, navíc mu dalšími důležitými koši pomohla Vítečková. Češky se znovu chytly, vyšlo jim několik protiútoků, do kterých vybíhala Alena Hanušová a rázem z toho bylo vedení o 15 bodů.

K tomu se do hry vrátila i Burgrová, která zranění kotníku rozběhala. To bylo důležité zejména směrem do obrany. A když ve velmi dobrém výkonu pokračovala Hanušová, která se blýskla i trojkou, šly obhájkyně stříbrných medailí do poslední čtvrtiny s náskokem 14 bodů.

Brazilky se však nevzdávaly, znovu vytáhly presink a snažily se velkou agresivitou vrátit do hry. Snížily na deset bodů, ale tři minuty před koncem jejich nápor utnula trojkou Bartoňová. Navíc svůj velmi dobrý výkon korunovala Veselá cennými zisky a jistotou při trestných hodech a Češky si už výhru pohlídaly.

Mistrovství světa basketbalistek - Skupina A

ČR - Brazílie 68:55 (17:7, 27:20, 50:36)

  • Nejvíce bodů: Hanušová 15, Vítečková 13, Burgrová 12, Veselá 11 - Santosová 10, Pachecová 9, Paixaová a Souzaová po 8. Rozhodčí: Chiari (It.), Kim Po-hui (Korea), Oliveros (Ven.). Fauly: 17:16. Trestné hody: 10/7 - 22/14. Doskoky: 36:44. Trojky: 5:5.