Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Basketbalistky si v Istanbulu povodily Rumunky a jsou blízko postupu na mistrovství Evropy

České basketbalistky slaví výhru. foto: fiba.com

Istanbul - České basketbalistky deklasovaly v kvalifikaci mistrovství Evropy v „bublině“ v Istanbulu Rumunsko 100:52 a udělaly velký krok k postupu na červnový závěrečný turnaj ve Španělsku a Francii. O potvrzení účasti budou svěřenkyně trenéra Štefana Svitka bojovat v sobotu v utkání s Dánskem. Bez ohledu na další vývoj jim může start na ME zajistit vítězství, po kterém by skončily ve skupině D první.
  19:43

„Jsem spokojený, výsledek hovoří sám za sebe. Rozhodující byla první čtvrtina, kde jsme na jedné straně velmi dobře bránily a doskakovaly pod naším košem. V útoku se chytily snad všechny hráčky, co byly na hřišti. Věděly jsme, že Rumunky rády hrají pomalejší hru, a podařilo se nám je rozběhat“ řekl Svitek.

Nejlepší střelkyní českého týmu, který si už v první čtvrtině vybudoval čtyřiadvacetibodový náskok, byla s 25 body Julia Reisingerová a přidala k tomu i devět doskoků. S 16 asistencemi řídila útok Lenka Bartáková, Veronika Voráčková zaznamenala double double s 12 body a 10 doskoky.

Kvalifikace mistrovství Evropy basketbalistek:

Skupina D (Istanbul):

Rumunsko - ČR 52:100 (8:32, 25:58, 41:76)

Nejvíce bodů: Margineanová 14, Walkerová 10, Siposová 9 - Reisingerová 25, Hanušová 15, Voráčková 12. Fauly: 18:16. Trestné hody: 19/15 - 18/15. Trojky: 7:11. Doskoky: 33:46.

Český tým v prvním vzájemném utkání v listopadu 2019 v Praze porazil Rumunky až košem Kateřiny Elhotové v poslední sekundě 60:59, ale v odvetě směřoval od počátku k jasné výhře. Reprezentantky dávaly najevo, že nechtějí podobné drama opakovat. Skóre otevřela Natálie Stoupalová, Elhotová trojkou zvýšila na 5:0 a ve čtvrté minutě vedl Svitkův týmu už 11:2. První čtvrtinu ovládly Češky 32:8 a deseti body se na tom podílela Reisingerová.

„Přály jsme si, aby to šlo takhle snadno, protože před rokem to nebyl vůbec lehký zápas a trápily jsme se. Odvedly jsme dobrou práci. Věděly jsme, že výškovou převahu máme, protože (pivotka) Pavelová není tak vysoká,“ uvedla Reisingerová.

„Část pokynů bylo dostat balony pod koš, abych mohla hrát nebo uvolňovat spoluhráčky. Rumunky vždycky hrají tvrdě, a ještě když se k tomu přidá frustrace z toho výsledku, tak to dopadlo takhle. Doufám, že to holkám z dálky bude padat i proti Dánkám,“ doplnila nejlepší střelkyně utkání.

Na vývoji skóre se ale podílelo osm hráček včetně kapitánky Romany Hejdové, Voráčkové a Aleny Hanušové, které stejně jako Veronika Šípová a Tereza Vyoralová chyběly na předchozím kvalifikačním bloku v Rize. Přestože se Rumunky do poločasu zlepšily, rozdíl narostl na 33 bodů.

Ve zbytku zápasu bylo jasné, že půjde jen k výši českého vítězství. Do hry se dostala na konci třetí čtvrtiny i jednadvacetiletá Šípová, která prožila odložený debut v reprezentaci. Na své první trojciferné skóre této kvalifikace dosáhly Češky šest sekund před koncem díky dvěma úspěšným trestným hodům Reisingerové, která s 25 body vyrovnala nejlepší výkon týmu v bojích o ME 2021. Ten patřil od listopadového z duelu s Itálií (63:69) Kateřině Elhotové.

Bartáková vytvořila se 16 asistencemi rekord probíhající kvalifikace. Dosavadním maximem bylo 11 přihrávek, které zaznamenaly právě česká rozehrávačka proti Dánsku (84:64) a také Ukrajinka Alina Jagupovová. Teď bude chtít tým dovršit 14. účast na ME za sebou.

„Celý tým ví, proč jsme tu. Chceme postoupit a podle toho jsme do zápasu vstoupili. Rozdíl mezi oběma týmy určitě není 50 bodů, ale rozhodlo nasazení a koncentrace. Dobře jsme si posouvali míč a dávali otevřené střely. Soupeř hrál hodně zónu, byli jsme na to připravení a věděli, kde máme zaútočit. Podíváme se teď na zápas Dánek s Itálií. Ať si holky odpočinou od basketu dneska, dáme si zítra dobrý trénink a snad vyjde i poslední krok,“ dodal Svitek.

jip gi

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...