Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Basketbalistky USK v EL zvítězily ve Valencii

Sport

  22:26aktualizováno  22:57
VALENCIE - Basketbalistky ZVVZ USK Praha vybojovaly v Evropské lize cennou výhru ve Valencii, které uštědřily první porážku v soutěži. Na palubovce účastníka minulého Final Four dnes zvítězily 67:59 a mají vyrovnanou bilanci dvou výher a dvou porážek. Příští středu české mistryně přivítají ruský Jekatěrinburg.

Basketbalistky USK. foto: ČTK

Pražanky ve Valencii vyhrály na čtvrtý pokus. Soupeři, v jehož dresu zaznamenala dva body a pět doskoků česká reprezentantka Jana Veselá, také částečně oplatily předloňské vyřazení v osmifinále Euroligy.

Valencie - USK 59:67

Nejvíce bodů: Lyttleová 19, Wautersová 18, ... Veselá 2 a 5 doskoků - Vítečková 20, Montaňanaová 15, Miltonová-Jonesová 12, F. Eldebrinková 7. Fauly: 21:23. Trestné hody: 16/13 - 16/14. Trojky: 2:5.

"Klíčové bylo, že nám zápas zase vyšel v obraně. Udržet Valencii na 59 bodech, to je slušný počin. Skoro jsme se vyrovnali i na doskoku, kde je soupeř velmi silný. Až na pár hluchých okamžiků jsme hráli s rozvahou a solidně také v útoku. Výhry ve Valencii si zkrátka hodně vážíme, je to velké povzbuzení," řekl ČTK trenér USK Lubor Blažek, jehož tým donutil agresivní defenzivou domácí k málo vídaným 22 ztrátám. Valencie, čtvrtý tým minulého ročníku soutěže, prohrála vůbec první soutěžní zápas v sezoně, protože španělskou ligou zatím prochází suverénně.

Nepomohla jí ani nová posila Lauren Jacksonová. Australská hvězda se za deset minut hry při premiéře v novém týmu střelecky vůbec neprosadila.

"Nemyslím, že bychom z ní měli nějaký strach. Už loni na světovém šampionátu jsme ji ubránili celkem slušně. Je to skvělá hráčka, ale my na ni celkem umíme zahrát. Ve Valencii nám spíš dělá problémy Lyttleová, nebo Yacoubouová," uvedl Blažek.

USK mohl naplnit optimismem už dobrý úvod. Španělská opora ve službách českých šampionek Montaňanová se ve své rodné zemi chtěla vytáhnout a jejích osm bodů na začátku zápasu týmu hodně pomohlo. "Chytili jsme začátek a Valencie naopak úvod možná trochu podcenila. Možná nečekali takový odpor," poznamenal Blažek. Vysokoškolačky vedly v úvodu až o 12 bodů a nerozhodilo je ani to, že Valencie krátce po přestávce ožila a hlavně díky Lyttleová a Wautersové na chvíli strhla vedení na svoji stranu.

"Nesmíme být v oblacích"

Pražský tým rychle zareagoval a těžil zejména ze zlepšené střelby kanonýrky Vítečkové a pivotky Miltonovné-Jonesové. Pro USK byl klíčový nástup do poslední čtvrtiny, v jejímž úvodu favorizovaná Valencie přes tři minuty nedokázala skórovat a hostující tým držel mírný náskok. Velkou vzpruhou pro něj byly i úspěšné trojkové pokusy Vítečkové a Fridy Eldebrinkové.

Sedmibodovou ztrátu už Valencie stáhnout nedokázala a USK se stejně jako před týdnem v Kaunasu mohl radovat. "Máme hodně cennou výhru a před Jekatěrinburgem to je povzbuzení. Ale nesmíme nosit hlavy v oblacích," dodal Blažek.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!