130 let
Basketbalistky USK.

Basketbalistky USK. | foto: ČTK

Basketbalistky USK vyhrály v Evropské lize v Györu

Sport
  •   20:25
GYÖR - Basketbalistky USK Praha zvítězily v utkání šestého kola Evropské ligy v maďarském Györu 75:71. Vyrovnaný zápas převážila v poslední minutě na stranu Pražanek trojka Evy Vítečkové, pak už hostující tým díky přesné střelbě trestných hodů těsné vedení udržel. České mistryně vyhrály ve skupině A potřetí a v tabulce jim patří čtvrté místo.

Nepovedený úvod znamenal pro Pražanky nutnost dotahovat jedenáctibodovou ztrátu, po pěti minutách s Györem prohrávaly 3:14. "Györ podal v útoku velice dobrý výkon, my měli od začátku problém je bránit. Neměli jsme při střelbě špatné pozice, žádná křeč. Jenom ty střely nepadly. A tam vznikl rozdíl," řekl serveru iDnes asistent Ivan Beneš.

Basketbalistky USK vrátila do hry úspěšná střelba z dálky, celkově v utkání vyhrály na tříbodové koše vysoko 10:1. "Ve druhé půli jsme zlepšili obranu, a tak jsme je nenechali příliš odskočit. Ale nedařila se nám střelba. V samém závěru jsme ale byli zkušenějším týmem, a proto jsme koncovku zvládli," dodal Beneš.

Vysokoškolačky v Maďarsku nastoupily proti české reprezentační pivotce Editě Šujanové, jež nováčka Euroligy posílila v létě právě z USK. Jejich bývalá spoluhráčka jim nastřílela čtyři body. V hostujícím týmu se nejvíce dařilo autorce 19 bodů Kateřině Elhotové, Vítečková jich přidala osmnáct.

Právě Vítečková otočila 41 sekund před koncem trojkou stav na 71:70 pro hostující celek. Pak už skóre narůstalo jen z šestek, na straně USK proměnila všechny čtyři Portugalka Ticha Penicheirová.

Pražankám opět chyběla pivotka DeLisha Miltonová-Jonesová, která kvůli svalovému zranění vynechala v minulém týdnu i prohraný domácí duel s favorizovaným Jekatěrinburgem.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz