Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Basketbalová Evropská liga: USKA vyhrálo, Brňanky padly

Sport

  21:08
PRAHA/BRNO - Basketbalistky USK Praha dnes zdolaly v Evropské lize Bourges 70:47 a díky druhé výhře po sobě dál drží ve skupině C druhé místo za Rivasem Madrid. Po šesti zápasech mají na kontě deset bodů a postup mají prakticky jistý.

USK Praha - Bourges. foto: ČTK

Urputný zápas plný nepřesností Pražanky zlomily ve třetí čtvrtině a závěr už byl jejich exhibicí. Vysokoškolačkám se podařilo poprvé v historii soutěže vyhrát dva zápasy za sebou.

BRŇANKY NESTAČILY NA SPARTAK

Basketbalistky Frisco Sika Brno prohrály v šestém kole Evropské ligy ve skupině D s dosud neporaženým Spartakem Moskva 65:82. O jasném vítězství hvězdného ruského týmu rozhodly hned úvodní minuty, ve kterých získaly neomylně hrající Moskvanky třináctibodový náskok.

Už po šesti minutách byl na ukazateli skóre stav 2:15. Spartak střelecky táhly obě Američanky Diana Taurasiová a pivotka Sylvia Fowlesová. Brňanky si nedokázaly poradit s aktivní a důraznou obranou Spartaku, většinu přihrávek pod koš získaly soupeřky, které i lépe doskakovaly. Chyby trestaly rychlými protiútoky a jistou koncovkou. Jedenáctibodová šňůra suverénního Spartaku hned v úvodu druhé čtvrtiny ukrojila Brňankám hodně z jejich psychické pohody. Hlavní rozdíl byl ve střelbě z dvoubodového prostoru. Domácí hráčky měly úspěšnost pouze 33 procent, Spartak na tom byl o plných dvacet procent lépe. Což se také podepsalo v poločase na patnáctibodovém náskoku Moskvy.

Poněkud bázlivý a nevýrazný projev z úvodní dvacetiminutovky nechaly o přestávce brněnské basketbalistky v šatně. Zvýšily důraz, odhodily přehnaný respekt ze soupeřek, jejich hra dostala jiskru a zápas získal náboj.

Brňanky postupně stahovaly náskok až na rozdíl osmi bodů. Jenže po půlhodině hry jim současně s klaksonem vstřelila tříbodový koš Taurasiová a Spartak získal náskok 16 bodů. Tím zhasla definitivně naděje na zvrat a zápas se v závěru změnil v exhibiční vystoupení moskevského týmu.

Francouzský mistr vsadil od začátku na precizní obranu a od začátku nutil USK k častým ztrátám. Ale ani Francouzkám se směrem dopředu nevedlo. O řadu zdánlivě jasných košů je připravila smůla i vlastní nepřesnost, a tak se USK držel neustále ve dvoubodovém závěsu. Ve druhé čtvrtině se hra domácích přece jen zvedla a v urputném boji začaly mít Pražanky navrch.

Pomohl tomu příchod pivotky Kiretaové, která sice po zranění kolena stále sotva běhá, ale její zkušenosti a výška byly v soubojích pod košem hodně znát. "Kiretaová nám hodně pomohla, má respekt. Zahrála velmi dobrý zápas, i když není stále zcela v pořádku a o jejím nasazení rozhodlo až to, že se dnes hrál pomalejší zápas, v němž stačila," řekl po utkání kouč USK Lubor Blažek.

Přesto se pražský tým při útočení do zformované obrany hodně trápil a nevycházela mu ani střelba z dálky. Zatímco v předchozích domácích zápasech dávaly Pražanky dvouciferné počty trojek, za celý poločas jim dnes vyšla jen jedna.

Těsně před přestávkou Pražanky odskočily na čtyři body, zápas se ale začal lámat až v polovině třetí části. Hra se zrychlila a byly to domácí basketbalistky, kdo z ní vytěžil víc. Když se přidala i zlepšená střelba trojek, bylo z toho desetibodové vedení a USK už si výhru vzít nenechal.

V poslední části Pražanky dominovaly a i když se v jejich hře objevovala menší okénka, směrem dopředu se jim dařilo a náskok ještě zvýraznily. "Jsem mile překvapen výkonem našeho týmu v obraně. Sice jsme měli trochu štěstí, ale každá výhra nad Bourges je prostě cenná," konstatoval Blažek.

Jeho tým odskočil Bourges na rozdíl dvou bodů a hodně přiživil šance na postup z výhodného místa, i když se po dnešku musí vyrovnat se zdravotními obtížemi Maltsiové, Bednářové a Le Dréanové. "Přesto jsem za tuhle výhru moc rád, v téhle skupině je smrtelné prohrát doma," dodal Blažek.

Autor: