Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

LA má nyní svého ‚Boha‘ i ‚Krále‘. James chce v chátrajících Lakers budovat svůj odkaz

Sport

  15:19
NEW YORK - Nejlepší basketbalista současnosti LeBron James změní od nové sezony působiště. Třiatřicetiletá sportovní superstar, která nastupovala za Cleveland, bude ve své šestnácté sezoně v NBA hrát v dresu Los Angeles Lakers.

LeBron James hledí vstříc budoucnosti v LA Lakers. foto: ČTK/AP

„LeBron James, čtyřnásobný nejužitečnější hráč NBA, trojnásobný nejlepší hráč finálové série, čtrnáctinásobný účastník Utkání hvězd a dvojnásobný zlatý olympijský medailista se dohodl na čtyřleté smlouvě,“ napsala na svůj Twitter v noci z neděle na pondělí agentura Klutch Sports Group, která Jamese zastupuje.

Jamesova volba se očekávala. V LA pravidelně tráví léto a ve městě vlastní několik domů.

Kdysi veleúspěšný klub s celkem šestnácti tituly neváhal nabídnout hvězdnému basketbalistovi smlouvu maximální možné výše – za čtyři roky si vydělá 154 milionů dolarů (téměř 3,5 miliardy korun). 

V posledních letech totiž strádá a pět ročníků za sebou chyběl ve vyřazovacích bojích. Lakers se navíc stejně jako Philadelphii podařilo poskládat skrze draft slibné jádro týmu.

02.července 2018 v 04:19, příspěvek archivován: 03.července 2018 v 12:10

Now LA has a God and a King! Zlatan welcomes @KingJames https://t.co/4gYooOpURD

O přestupu se spekulovalo celou minulou sezonu, byť se nabízelo i prodloužení smlouvy s Clevelandem, kde by mohl zůstat blízko svého rodiště v Akronu. Pro tamní komunitu je LeBron něco jako bůh od té doby, co pro Cavaliers získal v roce 2016 první titul v klubové historii. Navíc právě v Ohiu podniká většinu svých charitativních aktivit.

Jenže s basketbalovou stránkou to už u „Cavs“ není tak horké. Loni vedení vyměnilo nespokojeného rozehrávače Kyrie Irvinga do Bostonu a James zbyl v týmu jako jediná velká hvězda se skupinou nepříliš kvalitních, povětšinou starších spoluhráčů. LeBron přesto skvělými výkony dotáhl svůj tým až do finále celé soutěže, tam však Cleveland nestačil na Golden State.

„LeBrone, vrátil ses domů a splnil sis hlavní cíl. Mám pro tebe jen slova uznání a vděku za všechno, co jsi pro nás udělal. Těším se, až tu jednou vyvěsíme tvůj dres s číslem 23,“ napsal v tiskové zprávě majitel Cavaliers Dan Gilbert.

V souvislosti s LeBronem se hovořilo i o Houstonu, který byl loni nejlepším celkem základní části a ve finále západní konference zle proháněl pozdější šampiony. 

Jenže Rockets většinu svého prostoru pod platovým stropem obětovali na hvězdné rozehrávačské duo James Harden – Chris Paul. LeBron by tak musel výrazně slevit ze svých finančních požadavků. To udělat nechtěl a šance na spojení s Houstonem padla dříve, než mohli Rockets cokoliv udělat.

LeBron James.
LeBron James.

Ve hře byla i Philadelphie, která díky „cílenému“ prohrávání v posledních letech a solidním výběrům v draftu mladých talentů postavila výborný tým kolem kamerunského pivota Joela Embiida a australského rozehrávače Bena Simmonse, navíc si mohli dovolit Jamesovi zaplatit maximální výši kontraktu. 

Jenže Sixers zřejmě uškodila pár týdnů stará aféra kolem vyhození generálního manažera Briana Colangela, jehož manželka přes skryté účty na Twitteru kritizovala hráče a vynášela interní informace z klubu. K tomu Philadelphia není mezi basketbalisty tak oblíbená jako právě Los Angeles.

Borec s přezdívkou „Král“ nebo „Vyvolený“ už pohlíží i za obzor své sportovní kariéry a připravuje se na život byznysmena. Ví se o něm, že by rád jednou vlastnil sportovní tým, a začíná se prosazovat ve filmovém, televizním i hudebním průmyslu. Kde jinde se pak do tohoto světa proniká lépe než v Los Angeles, kde na každý zápas Lakers chodí slavní producenti, hudebníci nebo herci?

Brzy po oznámení Jamesova přestupu ho na Twitteru v Los Angeles vítali Arnold Schwarzenegger, Snoop Dogg, Ice Cube a spousta dalších. Třeba švédský fotbalista Los Angeles Galaxy Zlatan Ibrahimovic. Ten nahrál na sociální sítě svou a LeBronovu fotografii s popiskem: „LA má teď nejenom Boha, ale i krále!“

Autor: