Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Basketbalisty místo Budínského povede izraelský kouč Ginzburg

Sport

  9:00aktualizováno  14:46
PRAHA - Českou basketbalovou reprezentaci mužů povede izraelský trenér Ronen Ginzburg. Nahradí Pavla Budínského, který čtyřleté působení u týmu zakončil postupem na zářijové mistrovství Evropy, přesto nedostal novou smlouvu. Národní mužstvo poprvé povede cizinec.

Trenér českých basketbalistů Ronen Ginzburg foto: ČTK

Ginzburg v předchozích sedmi letech trénoval Nymburk, kde v létě skončil. "Rozhodli jsme se angažovat trenéra národního týmu na plný úvazek, stejně jako je tomu u reprezentace žen," uvedl předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta v tiskové zprávě. Budínský dosud vedl národní tým jen na poloviční úvazek, protože zároveň trénuje ligový Děčín. Od roku 2009, kdy tým převzal po Michalu Ježdíkovi, dokázal reprezentaci dostat po šesti letech na mistrovství Evropy, kde po dobrých výkonech skončila na 13. místě.

Bývalý trenér českých basketbalistů Pavel Budínský

"Vážíme si práce, kterou během čtyř let u reprezentace odvedl. Pozvedl tým a dokázal ho z divize B dostat až na mistrovství Evropy. V současnosti je ale smluvně vázán v Děčíně," řekl Jansta. Budínský má v Děčíně smlouvu do roku 2016, ovšem v kontraktu je klauzule, která případným zájemcům do konce října umožňovala trenéra vykoupit. Byl tak ve stejné pozici jako trenér Pavel Vrba, kterého fotbalová asociace vykoupila z Plzně kvůli národnímu týmu.

"Byla to opravdu hodně podobná situace jako u fotbalové reprezentace. O možnosti skončit v Děčíně jsem uvažoval, ale záleželo na tom, jestli někdo z ČBF osloví klub. Ale to se nestalo. Ověřoval jsem si to u vedení. Takže to chápu tak, že o mě zájem nebyl," řekl Budínský. Konec u národního týmu ho mrzí, ale snaží se to brát profesionálně. "Samozřejmě mě to trochu mrzí, ale nedělám z toho vědu. Skončila mi smlouva a respektuji, že se rozhodli pro jiného trenéra. Na to mají právo," uvedl Budínský.

Ginzburg se zapojí také do systému vzdělávání českých trenérů

Kladně hodnotí fakt, že se ČBF rozhodla najmout trenéra národního týmu na plný úvazek. "To jsem i doporučoval ve své zprávě po mistrovství Evropy," řekl Budínský s tím, že je připraven Ginzburgovi pomoci s předáním informací o týmu. "Pokud bude mít trenér Ginzburg zájem, tak mu rád poradím. Nemám problém mu pomoci," dodal. Ginzburg se kromě vedení národního týmu zapojí také do systému vzdělávání českých trenérů. "Rozhodly pro něj mezinárodní zkušenosti a znalost českého prostředí," uvedl šéf basketbalové federace a Nymburka, odkud Ginzburga dobře zná.

Padesátiletý Izraelec strávil v týmu českého mistra předchozích sedm sezon. Nejprve jako asistent svého krajana Muliho Kacurina a po čtyřech letech jako hlavní trenér. Přispěl tak k zisku sedmi mistrovských titulů, i stejného počtu českých pohárů. Cenná vítězství slavil i na evropské scéně v Eurocupu, Adriatické lize a VTB Lize. Po sezoně 2012/13 své angažmá v Nymburce ukončil. Následně pracoval pro izraelskou televizi, kde mu 15. listopadu skončila smlouva.

Autoři: ,

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...