Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Basketbalový reparát za fotbalisty. Češi se proti Rusům mohou přiblížit postupu na MS

Sport

  6:00
PARDUBICE - Čeští lvi v kopačkách si v pondělí z Ruska přivezli pětigólový výprask, který znamenal konec trenéra Jarolíma. V mužském basketbale ale nyní funguje česká reprezentace jako dobře namazaný stroj, který vyhrál pět z dosavadních šesti zápasů kvalifikace. Její řady navíc doplnily dvě největší tuzemské hvězdy pod bezednými koši, Tomáš Satoranský a Jan Veselý. Ve čtvrtek mají šanci složit za české fotbalisty reparát – od 18.00 nastoupí v Pardubicích proti Rusku.

Výskok v podání Tomáše Satoranského. foto: ČTK/AP

V první fázi kvalifikace dokázali čeští basketbalisté ve čtyřčlenné skupině vyhrát hned pětkrát. Ve druhé narazí hned na tři velmi kvalitní soupeře – Rusko, Francii a Bosnu a Hercegovinu. Porci šesti duelů otevírá právě střet s Ruskem.

„Z mého pohledu je to zápas dvacetiletí. V Čechách se asi dlouho nepotkají dvě takové sestavy. Já už něco odehrál a odkoučoval, ale i pro mě to bude opravdu velký zápas,“ řekl asistent českého trenéra Ronena Ginzburga Petr Czudek, který v letech 1992 až 2005 patřil k oporám reprezentace.

Český hráč Washington Wizards Tomáš Satoranský se rozcvičuje před zápasem basketbalové NBA s Los Angeles Lakers.

„Možná si hodně lidí neuvědomuje, co bude v Pardubicích k vidění. Je to, jak kdyby divadelní představení nacvičili dohromady nejlepší herci z Národního divadla, Dejvického divadla a Činoherního klubu.“

Rusové jsou známí svou fyzickou hrou, mají ve svém středu ale také vyložené střelce. „Mají jednu z největších evropských hvězd, Alexeje Šveda, který je schopen i nejlepší obraně nasázet 30 bodů,“ upozorňuje Czudek.

Silný tým i bez Jelínka

Právě jeden ryzí střelec však bude českému výběru chybět. Do nominace by se za normálních okolností určitě vešel David Jelínek, hrající španělskou nejvyšší soutěž. Český vytáhlý křídelník si sice nedávno poranil prst na ruce, příčina jeho nepřítomnosti bude ale spíše ve špatných vztazích s trenérem Ginzburgem.

Ten se Jelínka rozhodl po předchozích neshodách ohledně odehraných minut nevzít na olympijskou kvalifikaci. Oba se rozkmotřili a Čech schopný nasázet za dvacet minut deset bodů v druhé nejlepší lize světa se do reprezentačního dresu už nenavlékl.

Jan Veselý smečuje v semifinále Euroligy proti Žalgirisu Kaunas.

Přesto se dá říct, že česká sestava už dlouho nebyla tak silná. Jelínkovu úlohu zatím plní velmi dobře Jaromír Bohačík a se svou neomylnou levačkou je se čtrnácti body nejlepší střelec týmu. Teď bude mít i hvězdnou pomoc. Hru týmu bude dirigovat jediný Čech v zámořské NBA, Tomáš Satoranský, pod košem budou kralovat fantastický atlet Veselý a 217 centimetrů vysoký Ondřej Balvín.

TABULKA SKUPINY
Francie12 b.
Česká republika11 b.
Rusko9 b.
Finland9 b.
Bulharsko8 b.
Bosna a Hercegovina8 b.
Na MS postupují první tři týmy

Náš tým čeká třicátého listopadu ještě velmi silná Francie s několika hráči se zkušenostmi z NBA, která si z předchozí skupiny přinesla stoprocentní bilanci šesti výher a žádné porážky. Nepříjemná bude už šestnáctého září i houževnatá Bosna a Hercegovina v čele s útočně laděným pivotem Jusufem Nurkičem.

Nyní se ale Češi musí soustředit na velkolepou bitvu s Ruskem. Ta má potenciál překonat divácký rekord na basketbalovém zápase českého týmu. Ten drží duel s Polskem z roku 2005, který v O2 arena navštívilo 6486 diváků.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...