Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sportovní hlášky roku: ženy patří za plotnu, Pokémoni jsou lepší než tenis

Sport

  18:00
PRAHA - Tradičně perlící Jaromír Jágr, originální nadávky ve fotbale i rychlobruslařka Martina Sáblíková, která plánuje propustit sama sebe. Začtěte se do výběru nejlepších sportovních hlášek roku 2016, jak je pro vás sestavil server Lidovky.cz.

Lukáš Vácha. foto:  Michal Šula, MAFRA

„Všichni máme stejnou díru do p˟˟˟le,“ řekl hokejista Jakub Voráček před úvodním utkáním zářijového Světového poháru proti domácí Kanadě. Reagoval tak na prognózy, které český tým pasovaly do role otloukánků turnaje. I když Češi s Kanadou úvodní utkání prohráli, postup ze skupiny pro ně nakonec nebyl tak vzdálený a zejména vítězstvím nad USA ukázali, že Voráčkova hláška měla reálný základ.

„Ztratil jsem ji,“ odpověděl lakonicky čerstvý olympijský vítěz cyklistické časovky družstev Bradley Wiggins na otázku, proč se mu den po závodě na krku nehoupe zlatá olympijská medaile. Nejúspěšnější britský olympionik všech dob má však v zásobě další čtyři zlata...

Makala jsem deset let a vy se mě ptáte na s...ky ve vodě, zlobí se veslařka

„Ty bastarde!“ Tato pochvalná slova našel pro novozélandského skifaře Mahého Drysdalea Ondřej Synek po olympijském závodě v Riu, v němž žijící legenda Drysdale opět získal zlato. Synek přitom před zápasem vzkazoval fenomenálnímu Novozélanďanovi: „Dám si kiwi. Pěkné celé si ho oloupu.“ Mezi oba soupeře a kamarády se na stupních vítězů vtěsnal ještě Chorvat Damir Martin.

Jedním z hlavních témat před olympiádou v Riu byla silně znečištěná voda v zátoce Guanabara, kde soutěžili jachtaři. Ve vodě plavaly kusy nábytku, odpadky, ale prý také výkaly a mršiny zvířat. „Makala jsem deset let a vy se mě ptáte na sr˟˟˟y ve vodě,“ rozzlobila se na média americká veslařka Megan Kalmoelová. „Ameriko, já pro tebe budu veslovat i skrze sr˟˟˟y,“ ujistila na svém blogu.

Dám si padáka. Slavnou hlášku ze hry neexistujícího českého génia Járy Cimrmana Přetržené dítě má asi ráda rychlobruslařka Martina Sáblíková. Ta v rozhovoru před začátkem její patnácté soutěžní sezony prohlásila: „Kdybyste v práci nebyli úspěšní, půjdete s platem dolů nebo vás vyhodí. Kdybych já na bruslích přestala být úspěšná, vyhodím se sama.“

„Nemůžu hrát,“ „nechci tady být,“ „tohle je vtip!“ Vyberte si, slovník tenisového podivína Nicka Kyrgiose je bohatý na slovní obraty vyjadřující jeho nechuť hrát. Tu Australan letos ukázal několikrát, během červencového zápasu na prestižním Rogers Cupu v Torontu se zlobivý hoch světového tenisu dokonce svěřil příteli v lóži, že hned po zápase chce jet domů. Nazlobené fanoušky se pak na twitteru snažil obměkčit tímto vysvětlením: „Pokemon Go je fakt dobrá hra. Upřímně, dal jsem jí za poslední dobu víc než tenistu,“ napsal Kyrgios po ostudném výkonu s odkazem na populární hru pro chytré telefony.

Fotbalovým počinem z české kotliny, který letos nejvíce rezonoval ve světě, jsou pravděpodobně sexistické výroky Lukáše Váchy a Tomáše Koubka na adresu asistentky rozhodčího Lucie Ratajové. Ta v zápase Sparty s Brnem udělala několik chyb a hlavně přehlédla jasný ofsajd před vyrovnávacím gólem.

„Ženy by měly zůstat u plotny a ne rozhodovat fotbal,“ řekl brankář Sparty Koubek po zápase. Vácha zase zveřejnil tweet s fotkou Ratajové a popiskem “Ke sporáku...“ Oba fotbalisté se těmito hláškami probojovali až do hlavního zpravodajství BBC, americké televize ESPN či médií v Afgánistánu.

A ještě jednou fotbal. „Do vedení týmu, tréninku a koučování při zápasech si mluvit nenechám!“ překvapil na tiskové konferenci přítomné novináře David Holoubek, jenž na podzim „zaskakoval“ v roli kouče fotbalové Sparty i přes to, že nemá potřebnou licenci. Výše uvedenými slovy reagoval na formální výměnu na trenérském postu, kdy Holoubka nahradil Zdeněk Svoboda. I když napůl v žertu, Holoubek naznačil, kdo bude pravým lídrem týmu.

Za všechny urážky ve fotbale uveďme alespoň jednu z těch originálnějších. „Jsi prodavač ponožek!“ Touto nadávkou počastoval záložník Lazia Řím Nenad Lulič svého protihráče z městského rivala AS Řím Antonia Rüdigera. Přesto, že Němec Rüdiger je tmavé pleti a Lulič se odmítl omluvit, disciplinárka neshledala v tomto výroku rasový podtext a fotbalistu Bosny a Hercegoviny potrestala suspendací na dvacet dní a pokutou 10 tisíc eur (okolo 270 000 korun). Víc čtěte zde.

Tento rok se sice tenistka Barbora Strýcová zapsala do sportovní historie hlavně tím, že se zásadní měrou podílela na vítězství českého týmu ve Fed Cupu a po boku Lucie Šafářové vybojovala bronzovou olympijskou medaili, nezklamala ale ani svou pověst sportovní hláškařky. „Ty vole, prostě mě s˟re tady ta chyba, vole. Strašně,“ ulevila si po prohrané výměně v tenisové extralize.

Mahé Drysdale obhájil zlato z Londýna.
Martina Sáblíková na tiskovce před sezonou.

„Porušení řádu, nevhodné vyjadřování, napomenutí Prostějov,“ uslyšela za tento výlev od rozhodčí na umpiru. To Strýcovou překvapilo a pro sebe si před dalším podáním zamumlala: „Porušení řádu? To je ňáká novinka, ne?“ To nejlepší ale přišlo o chvíli později, když Strýcová po výměně s Karolínou Muchovou z Přerova upadla. „Porušení řádu, vole, Spadla jsem,“ pobavila nejen tenisové fanoušky fedcupová hrdinka.

Co by to bylo za sportovní přehled, kdyby v něm chyběl Jaromír Jágr. Hokejová legenda byla letos opět velmi dobře naložena a svým typickým humorem bavila statisíce fanoušků po celém světě. Naposledy Jágr zaperlil tento týden poté, co se svým 1888. bodem v zámořské soutěži osamostatnil na druhém místě historických tabulek. „Chtěl jsem dát krásný gól nebo dobře přihrát, ale puk trefil můj zadek,“ okomentoval Jágr situaci, kdy se puk po střele Mikea Mathesona odrazil od jeho těla na hůl Aleksandra Barkova, jenž překonal Tuuku Raska, a pobavil zaplněnou halu.

Pravděpodobně nejpopulárnější tuzemský sportovec Jágr se ale vyjadřoval i ke svým soukromým záležitostem. Když bulvár na začátku roku propíral, že hokejistova přítelkyně Veronika Kopřivová dříve tancovala u tyče, postavil se k tomu Jágr se svým typickým nadhledem.

„Kdyby na to moje máma měla postavu, tancovala by taky,“ napsal na svůj facebook a připojil video, jak sám tančí kolem své hokejky.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!