Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bauer a Janečková obhájili domácí tituly

Sport

  13:31
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Lukáš Bauer z Dukly Liberec a Iva Janečková ze Ski klubu Jablonec obhájili v Novém Městě na Moravě tituly mistrů republiky v běhu na lyžích. Muži absolvovali 15 km klasickou technikou, ženy deset. Vítězný Bauer vyhrál před druhým Martinem Jakšem o téměř 21 sekund.

Lukáš Bauer. foto: Reuters

Oproti sobotnímu sprintu se dnes už nezávodilo v tak velkém mrazu, teplota se pohybovala okolo mínus deseti stupňů Celsia. "Bauer běžel výborný závod.

Vyhrál systémem start-cíl a potvrdil před nadcházejícím Světovým pohárem na zdejších tratích dobrou výkonnost," řekl trenér českých reprezentantů Martin Petrásek, který vyzdvihl i Jakše, jenž se po celý závod držel na druhém místě.

"Jakš měl v minulých dnech zdravotní problémy. Proto jsme brali z jeho pohledu tento závod spíš jako ověření zdravotního stavu a fyzických sil. Dopadl nad očekávání dobře a prokázal, že je v pohodě," dodal Petrásek.

Magál v závěru nestačil

Překvapilo ho jen až čtvrté místo Jiřího Magála, jenž v boji o bronz těsně podlehl Aleši Razýmovi. Magál byl ještě po 10 kilometrech třetí, v závěru ale nestačil se silami.

Čeští reprezentanti už před Světovým pohárem zůstanou celý týden v Novém Městě na Moravě, kde budou trénovat.

Domácí šampionát se uskutečnil na nových tratích, které jsou připraveny pro mistrovství světa v biatlonu v příštím roce. Názory, že jsou nové pasáže pod kopcem Harusák extrémně těžké, ale kouč Petrásek vyvrátil. "Naopak si myslím, že stará trať s esíčky byla náročnější. Například ve Val di Fiemme mají nyní novou trať, která je svým profilem podstatně obtížnější," tvrdí Petrásek.

Janečková bojovala o prvenství až do posledních metrů se sobotní mistryní ze sprintu Martinou Chrástkovou z pořádajícího klubu a porazila ji pouze o 1,3 sekundy. Krok s touto dvojicí držela i Eva Nývltová, jež po prvních pěti kilometrech vedla. Ve druhém kole ale náskok neudržela a na vítězku ztratila přes šest sekund.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!