130 let

Lukáš Bauer se i přes víkendový neúspěch usmíval. | foto: ČTK

Bauer: Až Tour de Ski ukáže mou formu

Sport
  •   15:40
PRAHA - Deset dní bude nyní běžec na lyžích Lukáš Bauer tvrdě trénovat, aby mu Tour de Ski na přelomu roku ukázala, jakou má formu v sezoně, jejímž vrcholem je domácí mistrovství světa v Liberci v druhé polovině února. Nemusí prý při třetím ročníku Tour de Ski obhájit celkové vítězství z loňska, ale aby měl klid do závěrečné přípravy, rád by skončil celkově do pátého místa.

"Ale jediným hlavním vrcholem je samozřejmě mistrovství světa," upozornil Bauer na dnešní tiskové konferenci. Podle něj by někdo mohl namítnout, že se mu nedaří jako loni, kdy podával lepší výkony, než bylo například devatenácté místo v sobotním závodu v Davosu. Sám lyžař ale zůstává klidný.

"Ne, že by mě to v sobotu potěšilo, ale byl to pouze nevydařený experiment," upozornil Bauer na fakt, že týden před závodem trénoval ve vysoké nadmořské výšce. Podobný model přípravy na Tour de Ski měl i loni, jen potom nezávodil.

"Letos je sezona postavená jinak, chtěl jsem v nadmořské výšce opět nastartovat přirozený proces hromadění červených krvinek v těle," řekl Bauer. Krvinky přenášejí kyslík do svalů, organismus potom podává lepší aerobní výkony. "Uvidí se na Tour de Ski, jaký to bude mít efekt," uvedl.

Na uplynulou životní sezonu už prý dávno nemyslí a nesrovnává ji s letošními výsledky. "Protože to je hodně zavazující, i soupeři mi říkají, že bude hodně těžké se tomu jen přiblížit," upozornil.

Pomoci formě bude chtít v příštích deseti dnech doma na Božím Daru. "Chci si hlavně odpočinou z nadmořské výšky, zapomenout na Davos, pořádně odtrénovat a připravit na Tour. Hlavně zůstat zdravý," řekl. Jeho ambice však může zhatit počasí, neboť sněhu je v Čechách nedostatek.

Bauer doufá, že Tour de Ski se obejde bez problémů
Tour má začít sprintem v Praze 29. prosince, další závody jsou na programu na Silvestra a Nový rok v Novém městě. Tam mají také problémy s teplým počasím. "Snad se ochladí, protože celá Tour de Ski a hlavně závody v Novém městě jsou u mě na prvním místě, co se týče obliby a atmosféry," pravil Bauer.

Bauer si pochvaluje náladu v osmičlenném reprezentačním týmu, který letos má i kvůli MS na domácí půdě velké ambice zejména ve štafetě. "Atmosféra je velmi dobrá, i sprinteři podávají kvalitní výkony," upozornil na páté místo Dušana Kožíška a jedenácté Aleše Razýma o víkendu v Davosu. "Všechno to nestojí jen na Bauerovi," dodal nejlepší český lyžař. Reprezentace pouze čeká, až se dá zdravotně do pořádku Martin Koukal. "Je nás osm, rivalita bude obrovská," dodal Bauer.

Autor: ČTK