Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bauer dojel pátý na klasické padesátce

Sport

  13:13
SAPPORO - Lukáš Bauer skončil pátý v klasické padesátce na mistrovství světa v Sapporu, když za vítězem Odd-Björn Hjelmesetem zaostal o třináct sekund. Stříbrný skončil v závodu s hromadným startem jeho krajan Frod Estil, třetí dojel Němec Jens Filbrich.

Chybělo devět vteřin. Bauer koketoval s vítězstvím. foto: AFP

Bauer se od počátku pohyboval v čelní skupině lyžařů a šanci na medaili ztratil až v závěru. Za bronzovým Filbrichem zaostal o necelých devět sekund. Ve skupině jel i Martin Koukal, kterému ale závod nevyšel. Na dvacátem kilometru ztratil kontakt s čelem závodu a skončil až na 21.místě s téměř šestiminutovou ztrátou.

"Můj výkon nebyl špatný, ale s mými lyžemi jsem nemohl jet rychleji. Štve mě to. Od desátého kilometru jsem se z nich neodrazil a musel jezdit hlavně soupaž stylem. Soupeřům jsem vždycky z kopce odjel, a oni mě za chvíli dojeli," řekl po závodě Koukal, který v roce 2003 vyhrál volnou padesátku.

Výsledky - 50 km klasicky

1. Hjelmeset 2:20:12,6 (Norsko)
2. Estil -0,4 ((Norsko)
3. Filbrich -4,5 (Německo)
4. Angerer -10,5 (Německo)
5. Bauer -13,1 (Česko)
6. Bajčičák -41,0 (Slovensko)
7. Gaillard -1:24,0 (Francie)
8. Mae -1:33,6 (Estonsko)
9. Pankratov -1:38,0 (Rusko)
10. Nousiainen -2:14,9 (Finsko)
21. Koukal -5:51,4 (Česko)

Stříbrný olympijský medailista z Turína Bauer se v polovině závodu začal pohybovat v čele a pomáhal udávat tempo, které skupinu roztrhalo. Patnáct kilometrů před cílem v ní měl už jen osm soupeřů. Na rozdíl od Koukala měl Bauer lyže od servismana Fouska výborně připravené, ale ještě ráno před startem se rozhodoval, zda závod vůbec pojede. Začalo ho bolet v krku, přesto se nakonec s doktorem Koldovským domluvil, že maraton riskne.

"Chtěl jsem si ale držet své tempo," řekl Bauer, jenž se snažil v kopcích o nástupy a na 45. kilometru odjel společně s obhájcem bronzové medaile z Oberstdorfu Hjelmesetem. "Myslel jsem si, že bude spolupracovat a odjedeme soupeřům", řekl Bauer.

Bauer přišel o medaili v závěrečném stoupání
Hjelmeset se ale rozhodl počkat na dalšího Nora Estila a na stadionu vedoucí duo dotáhli němečtí závodníci Filbrich, Tobias Angerer. Čtveřice společně vjela do závěrečného okruhu, kde se opět začalo taktizovat. Tehdy čelo závodu dostihl i obhájce titulu Estil.

Oba Norové nastoupili v závěrečném stoupání na nejvyšší bod trati, kde se Bauer propadl mimo medailové pozice. "Asi kilometr před cílem jsem už věděl, že by museli stát při mně všichni svatí, abych dojel na medaili," řekl.

"Kdyby mně někdo před startem při mém špatném zdravotním stavu řekl, že skončím pátý, tak beru výsledek všemi deseti. Spíše jsem si ještě před závodem myslel, že do cíle ani nedojedu. Trápil jsem se do poslední chvíle. Na mém výsledku se ale podepsaly dokonalé lyže. Servis jsem měl dnes perfektní," konstatoval Bauer.

Autor: