Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bauer na sjezdovce deklasoval Northuga a vyhrál Tour de Ski

Sport

  16:13
Val di Fiemme - Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál Tour de Ski a zopakoval triumf z roku 2008. V závěrečné etapě s výběhem do sjezdovky Alpe Cermis v italském Val di Fiemme dnes suverénně porazil dosud vedoucího Nora Pettera Northuga.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

Zatímco zničený lídr Světového poháru přibíhal na druhém místě s více než minutovou ztrátou, rozesmátý Bauer na něj čekal s lyžemi v ruce a českou vlajkou, s níž absolvoval poslední metry závodu. Třetí místo obsadil loňský vítěz Tour Švýcar Dario Cologna.

Fotogalerie

Lukáš Bauer

Velký krok k senzačnímu prvenství na Tour, kde po zdravotních problémech a tréninkovém výpadku nepatřil mezi favority, udělal Bauer sobotním suverénním prvenstvím v závodu na 20 kilometrů klasicky s hromadným startem. Ztrátu na všemi favorizovaného Northuga snížil na 8,3 sekundy a dnes se rozhodovalo v jejich souboji.

Bauer udělal ze závodu na deset kilometrů volnou technikou one man show.

Zhruba tři kilometry před cílem Northuga setřásl a brutální stoupání vyjížděl s nevídanou lehkostí. Kilometr před cílem měl k dobru už minutový náskok, který ještě zvýšil, přestože si v závěrečné pasáži vychutnával úspěch s vlajkou v ruce.

Předloňský vítěz Světového poháru přiznal, že na prvenství v Tour před jejím začátkem nemyslel. "Měl jsem zdravotní potíže a chtěl jsem útočit na první trojku. O vítězství jsem neuvažoval," uvedl dvaatřicetiletý lyžař z Božího Daru. "Každým dnem jsem se cítil lépe a po sprintech v Oberhofu a Praze jsem cítil, že na tom budu dobře," prohlásil Bauer, jenž si připsal desáté vítězství v závodě Světového poháru a pro české lyžování respektive snowboarding získal jubilejní 100. prvenství.

V možný triumf na Tour začal věřit po výborném sobotním výkonu. "Dneska jsem se těsně před závodem už tak dobře necítil, ale hned po startu už jsem zase věděl, že na tom budu dobře," uvedl rodák z Ostrova nad Ohří.

"Bauer byl třída sama pro sebe. Absolutně skvělý. Dá se mu jen poblahopřát. Nemyslím si, že by Petter 'odešel'. Byl na tom stejně jako běžci za ním," řekl trenér norských reprezentantů Morten Aa Djupvik. "Druhé místo není zklamáním, ale teď má trochu kyselou příchuť," připustil.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.