130 let
Lukáš Bauer.

Lukáš Bauer. | foto: Reuters

Bauer na Tour splnil cíl, za rok chce celý podnik opět vyhrát

Sport
  •   13:55
PRAHA - První ze dvou hlavních cílů sezony běžec na lyžích Lukáš Bauer splnil. Na Tour de Ski chtěl vystoupit na stupně vítězů, což díky skvělému finiši ve stoupání zvládl a skončil třetí. Nyní se začne po odpočinku připravovat na druhý vrchol, kterým je mistrovství světa v Oslu, odkud by si chtěl přivézt medaili.

"Převládá únava, ale na druhou stranu radost, protože se mi podařilo být do tří, i když to bylo hodně náročné. Letošní Tour hodně bolela," řekl Bauer na dnešní tiskové konferenci v Praze. Z Itálie odjeli s Martinem Jakšem v neděli, hodinu po půlnoci dojeli domů a hned ráno vyrazili do metropole, aby prezentovali své úspěchy.

Rok 2010 v obrazech

Vedle Bauera totiž uspěl i Jakš, který před finále figuroval na třetím místě a nakonec doběhl osmý, což je jeho nejlepší výsledek kariéry. "Že jsem výsledkově explodoval? Mám za sebou po dvou letech nemocí skvělou přípravu a po prvním úspěchu v Oberhofu se mi začalo jezdit lehčeji. Jsem moc spokojený," usmíval se Jakš.

Velký rozhovor s Lukášem Bauerem a další informace z bílé stopy čtěte v úterním vydání deníku

Třiatřicetiletý Bauer má díky Jakšovi po letech vedle sebe konkurenta, který ho dokázal během Tour párkrát prohnat. "Je skvělé, že tady je po letech další výborný běžec. Ne že bych mu občas nezáviděl, když jsem viděl, jak mu všechno vycházelo, ale v poslední etapě do sjezdovky jsem mu to vrátil i s úroky," poznamenal Bauer.

Bauer jezdil na Tour výborně, ale stále se mu nedařilo prodat absolutní formu ve správný čas. "Až v kopci jsem se zmáčknul víc než ostatní a po trápení, kdy jsem se pořád nemohl dostat do deseti, jsem rád, že se to ve finále podařilo," řekl.

Příští rok vyhraju opět já, upozornil Colognu v cíli Bauer

Cílem projel Bauer s úsměvem a poklonil se vítězi. Tím byl suverénní Švýcar Dario Cologna. "Závist tam nebyla vůbec, protože on si to zasloužil. To, co předváděl, ať chci nebo nechci, tak deklasoval ostatní soupeře a slušelo se mu poklonit," řekl Bauer.

Lukáš Bauer.

Švýcara se v neděli zeptal, kdo vyhraje za rok. Cologna odpověděl, že Němec Tobias Angerer, vítěz první Tour de Ski. "Ne, ne, zase to bude Bauer," upozornil soka český běžec. Bauer chce vydržet v bílé stopě do olympiády v Soči 2014, takže ho Tour de Ski čeká ještě třikrát. "Je to seriál, který mi sedí, proto ho chci jezdit," přikývl.

Nyní už ale myslel na únorové mistrovství světa. V následujícím týdnu bude mít minimum tréninku, hodlá odpočívat a užije si od Vánoc delší čas s rodinou. "Přijde na řadu všední život, vozit do školy a ze školy," plánoval Bauer. "Já děti nemám, ale těším se na psa i na odpočinek, protože se taky cítím hodně unavený," doplnil Jakš. Na mistrovství světa v Oslu bude mít Bauer opět nejvyšší cíle. Chtěl by napodobit úspěch z MS v Liberci, kde dojel druhý, a získat další medaili.

Bauer touží na MS po dalším medaili

"Cílem pro Oslo je jednoznačně medaile, ale konkurence nespí a musím být připraven," řekl Bauer. Nejdříve se Bauer pokusí počtvrté vyhrát klasickou patnáctku v Otepää a pak zahájí přípravu na šampionát. Pojede s týmem do Schnastalu, pak stráví týden doma a závěrečný kemp absolvuje ve Švédsku. Odtud ještě vyrazí na SP do Drammenu. "Abychom nejeli první ostrý závod na mistrovství světa, je třeba se rozjet," podotkl Bauer.

Do šampionátu chce Bauer zapracovat na klasice, své silné zbrani, která má na Holmenkollenu na pořadu patnáctku. "Pořád cítím, že se v ní necítím dobře jako v předchozích sezonách," řekl Bauer. A rovněž by chtěl sehnat nové lyže, protože ty ho na Tour de Ski trochu zklamaly. "Domluvil jsem se se zástupci firmy Fischer o intenzivnější možnosti testování nových lyží a nahrazení současných," doplnil.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz