Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bauer odjíždí na Tour. 'Nezklamu, pro úspěch jsem udělal vše,' říká

Sport

  14:35
OBERHOF - Běžec na lyžích Lukáš Bauer si užil o Vánocích klid doma na Božím Daru, kde poslední dny i trénoval, ale jeho nervozita se už lehce stupňuje. Blíží se start Tour de Ski, jeho srdečního závodu, který už dvakrát vyhrál a může útočit na dovršení hattricku. Jeho forma v posledních týdnech stoupá, přesto to ale Bauer nebude mít vůbec snadné, soupeřů má letos víc než jen Nora Pettera Northuga jako loni.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

"Nervozita roste, blíží se to. Říkám si, ještě jsem chtěl udělat tohle a tohle, tohle už nestihnu, ale prostě jednatřicátého nastoupím na start a začne to. Konečně," prohlásil Bauer při vyhlašování výsledků Sportovce roku 2010, v němž obsadil druhé místo. "Jedu s pocitem klidu, že jsem udělal maximum, co jsem mohl. Nebojím se, že bych měl zklamat. Natrénováno je, mám i slušně vyladěno a uvidí se, co předvedou ostatní," řekl.

Rozjezd ale bude mít český lyžař určitě slabší. V prvních pěti závodech je sice hned v Oberhofu jeho oblíbená trať na 15 km klasickou technikou s handicapovým startem, ale také dva sprinty a prolog. Takže Bauerova stíhací jízda začne až v dlouhé etapě z Cortiny do Toblachu a hlavně ve Val di Fiemme s finále při výjezdu na Alpe Cermis.

Bauer v úvodu nabere ztrátu
"Určitě to bude pozvolnější rozjezd na sprintech, ale snad se budu na konci zlepšovat," uvedl Bauer. Složení etap mohlo být pro Bauera horší, protože organizátoři uvažovali o zařazení sprintu ještě v Toblachu. "Takhle na konci bude víc etap na to, abych měl větší možnost stáhnout manko, které určitě ze začátku naberu," řekl dvojnásobný olympijský medailista z Vancouveru.

Výhodou pro Bauera může být také skutečnost, že v programu Tour de Ski je víc bonusových prémií v jednotlivých distančních závodech, na což se letos v přípravě zaměřil. Ukázal to i v závodu Světového poháru na 30 km volně s hromadným startem v La Clusaz, kde získal 30 bodů do hodnocení SP na dvou prémiích. "Snad se někdo i kvůli tomu vyčerpá trochu dřív než loni," prohlásil s úsměvem.

Soupeři mu letos nejspíš nic nedarují. Úžasnou formu mají aktuálně Rusové Alexander Legkov, vedoucí muž Světového poháru, i třetí v seriálu Maxim Vylegžanin. Skvěle letos jezdí i Švýcar Dario Cologna, silní jsou také Švédové. "Bude to rozhodně vyrovnanější Tour než v minulé sezoně," připomněl třiatřicetiletý Bauer souboj hlavně s Northugem.

"Doufal jsem, že Rusům a hlavně Legkovovi dojde, ale zatím to tak nevypadá. To je, bohužel, smutné zjištění," usmíval se Bauer. "Takže to nebude žádná legrace. Cologna ukázal, že umí. Northug je zpátky, silní budou i ti, co nejeli v Davosu a v La Clusaz a budou odpočinutí," řekl. "Navíc já jsem vyhrál (Tour) už dvakrát, což nebyla náhoda a soupeři mě budou mít přečteného a budou si dávat pozor. Ale já stejně věřím, že všechny zase něčím zaskočím," prohlásil.

Vánoce si s rodinou užil, potěšila ho radost dětí z různých her i návštěvy příbuzných. Překvapený byl z bruslí, které dostal. "V životě jsem je neměl, jen jednou půjčené se školou na rybníce," uvedl na svém webu. "Nikdy mě to extra netáhlo, hokej jsem mastil, ale s tenisákem po svých. Káča chodí s dětmi bruslit, tak vím, odkud vítr vane. Říkal jsem si, že se budu ještě na starý kolena učit bruslit," dodal.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!