130 let
Lukáš Bauer.

Lukáš Bauer. | foto: ČTK

Bauer odjíždí na Tour. 'Nezklamu, pro úspěch jsem udělal vše,' říká

Sport
  •   14:35
OBERHOF - Běžec na lyžích Lukáš Bauer si užil o Vánocích klid doma na Božím Daru, kde poslední dny i trénoval, ale jeho nervozita se už lehce stupňuje. Blíží se start Tour de Ski, jeho srdečního závodu, který už dvakrát vyhrál a může útočit na dovršení hattricku. Jeho forma v posledních týdnech stoupá, přesto to ale Bauer nebude mít vůbec snadné, soupeřů má letos víc než jen Nora Pettera Northuga jako loni.

"Nervozita roste, blíží se to. Říkám si, ještě jsem chtěl udělat tohle a tohle, tohle už nestihnu, ale prostě jednatřicátého nastoupím na start a začne to. Konečně," prohlásil Bauer při vyhlašování výsledků Sportovce roku 2010, v němž obsadil druhé místo. "Jedu s pocitem klidu, že jsem udělal maximum, co jsem mohl. Nebojím se, že bych měl zklamat. Natrénováno je, mám i slušně vyladěno a uvidí se, co předvedou ostatní," řekl.

Rozjezd ale bude mít český lyžař určitě slabší. V prvních pěti závodech je sice hned v Oberhofu jeho oblíbená trať na 15 km klasickou technikou s handicapovým startem, ale také dva sprinty a prolog. Takže Bauerova stíhací jízda začne až v dlouhé etapě z Cortiny do Toblachu a hlavně ve Val di Fiemme s finále při výjezdu na Alpe Cermis.

Bauer v úvodu nabere ztrátu
"Určitě to bude pozvolnější rozjezd na sprintech, ale snad se budu na konci zlepšovat," uvedl Bauer. Složení etap mohlo být pro Bauera horší, protože organizátoři uvažovali o zařazení sprintu ještě v Toblachu. "Takhle na konci bude víc etap na to, abych měl větší možnost stáhnout manko, které určitě ze začátku naberu," řekl dvojnásobný olympijský medailista z Vancouveru.

Výhodou pro Bauera může být také skutečnost, že v programu Tour de Ski je víc bonusových prémií v jednotlivých distančních závodech, na což se letos v přípravě zaměřil. Ukázal to i v závodu Světového poháru na 30 km volně s hromadným startem v La Clusaz, kde získal 30 bodů do hodnocení SP na dvou prémiích. "Snad se někdo i kvůli tomu vyčerpá trochu dřív než loni," prohlásil s úsměvem.

Soupeři mu letos nejspíš nic nedarují. Úžasnou formu mají aktuálně Rusové Alexander Legkov, vedoucí muž Světového poháru, i třetí v seriálu Maxim Vylegžanin. Skvěle letos jezdí i Švýcar Dario Cologna, silní jsou také Švédové. "Bude to rozhodně vyrovnanější Tour než v minulé sezoně," připomněl třiatřicetiletý Bauer souboj hlavně s Northugem.

"Doufal jsem, že Rusům a hlavně Legkovovi dojde, ale zatím to tak nevypadá. To je, bohužel, smutné zjištění," usmíval se Bauer. "Takže to nebude žádná legrace. Cologna ukázal, že umí. Northug je zpátky, silní budou i ti, co nejeli v Davosu a v La Clusaz a budou odpočinutí," řekl. "Navíc já jsem vyhrál (Tour) už dvakrát, což nebyla náhoda a soupeři mě budou mít přečteného a budou si dávat pozor. Ale já stejně věřím, že všechny zase něčím zaskočím," prohlásil.

Vánoce si s rodinou užil, potěšila ho radost dětí z různých her i návštěvy příbuzných. Překvapený byl z bruslí, které dostal. "V životě jsem je neměl, jen jednou půjčené se školou na rybníce," uvedl na svém webu. "Nikdy mě to extra netáhlo, hokej jsem mastil, ale s tenisákem po svých. Káča chodí s dětmi bruslit, tak vím, odkud vítr vane. Říkal jsem si, že se budu ještě na starý kolena učit bruslit," dodal.

Autor: ČTK