Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bauer po nemoci zahájil sezónu osmým místem na volné patnáctce

Sport

  14:09aktualizováno  14:58
GÄLLIVARE - Český běžec na lyžích Lukáš Bauer vstoupil do Světového poháru 8. místem na volné patnáctce ve švédském Gällivare. Vyhrál Švéd Marcus Hellner, který porazil o 11,4 sekundy Švýcara Daria Colognu. Třetí skončil další domácí závodník Daniel Rickardsson.

Lukáš Bauer (vlevo) a Francouz Maurice Manificat. foto: ČTK

"S těma dvěma jsem obrovsky spokojený," řekl trenér české reprezentace Miroslav Petrásek. "Pro Lukáše je osmý místo super začátek. Měl jsem z bruslení strach, klasika by byla lepší, ale popral se s tím skvěle. Jakš taky odvedl výborný výkon, navázal na závody před týdnem a se ztrátou i s projevem jsem nadmíru spokojený," chválil kouč.

Dvojnásobný olympijský medailista Bauer, který se pro start v Gällivare rozhodl na poslední chvíli, rozjel dnešní závod dobře. Vítěz celkového hodnocení Světového poháru z roku 2008 byl na mezičase po 2,2 kilometru třetí a ještě na necelém sedmém kilometru se na čtvrté pozici pohyboval v těsném kontaktu se stupni vítězů.

SP v běhu na lyžích v Gällivare (Švédsko)

Muži - 15 km volnou technikou: 1. Hellner (Švéd.) 32:26,0, 2. Cologna (Švýc.) -11,4, 3. Rickardsson (Švéd.) -20,1, 4. Jespersen (Nor.) -22,0, 5. Sedov -24,7, 6. Legkov (oba Rus.) -30,4, 7. Röthe (Nor.) -38,5, 8. Bauer (ČR) -42,8, 9. Freeman (USA) -43,1, 10. Johnsrud Sundby (Nor.) -46,3, ...16. Jakš -55,3, 46. Koukal -1:42,7, 63. Magál -2:07,8, 70. Kožíšek (všichni ČR) -2:14,4.

Pak se však propadl a na 12,2 kilometru už byl osmý s půlminutovým mankem na čelo. Tuto pozici nakonec uhájil, v cíli ztratil na Hellnera 42,8 sekundy.

"Ve druhém kole měl trošku problém, ale říkal, že sám neví, kde to ztratil. Ve třetím kole jel zase výborně, takže spokojenost," řekl Petrásek. Osmá příčka je pro něj lepším vstupem do sezony, než jaký měl v posledních dvou letech. To byl dvakrát devátý.

Zanedlouho pětadvacetiletý Hellner vedl na všech sledovaných mezičasech. Cologna se za ním sice držel v těsném závěsu, ale předstihnout ho nedokázal. Hellner se radoval ze druhého vítězství v závodě Světového poháru. První triumf si připsal před dvěma lety rovněž na volné patnáctce v Gällivare.

Z dalších českých lyžařů obsadil Martin Koukal 46. příčku, Jiří Magál s Dušanem Kožíškem se pohybovali až v sedmé desítce. Ze špičky v Gällivare nestartoval jen vítěz Světového poháru z minulé sezony Nor Petter Northug. Jeho krajan biatlonista Ole Einar Björndalen bodoval na 25. místě.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...