Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bauer před Tour de Ski: S Colognou jsem se nehecoval

Sport

  11:54
PRAHA - Běžec na lyžích Lukáš Bauer chce dokázat, že etapová Tour de Ski s výšlapem do sjezdovky Alpe Cermis je jeho doménou. Závod, který vznikl po vzoru cyklistické Tour de France, už dvakrát vyhrál a na stupně vítězů chce i letos.

Lukáš Bauer foto: ČTK

"Neznamená to, že když nevyjde Tour a jinak budu jezdit výborně, že bude sezona neúspěšná. Je to ale vrchol a chci být do tří," řekl Bauer začátkem prosince.

Do sezony vstoupil nejlepší český běžec kvůli nachlazení opožděně, odjel mini tour v Kuusamu, kde skončil devátý, a třetí dojel na třicítce v Davosu. Jinak trénoval, pobýval ve vysokohorském prostředí a ladil formu směrem k Tour de Ski. "Tam by vše mělo gradovat a měl bych jezdit nejlépe. Zatím jde vše podle plánu," těšilo Bauera.

Před vánočními svátky se potýkal s lehkým nachlazením, ale trénoval i v dešti a podle manažera Martina Müllera dnes odjel do Oberhofu. Tam vše ve čtvrtek začne prologem a po jedenácti dnech, z toho devíti soutěžních, vyvrcholí ve Val di Fiemme. "Doufám, že budu jedním z těch, kteří budou nebezpeční," přál si Bauer a mezi favority pasoval hlavně Nora Pettera Northuga a Švýcara Daria Colognu.

"Ale okruh je celkem široký, což je dobře, a o to může být Tour zajímavější," doufal Bauer Bauer má z uplynulých pěti ročníků na kontě dvě vítězství (2008 a 2010). Stejným počtem výher se pyšní už jen Cologna (2009 a 2011), který stejně jako Bauer dojel ještě jednou třetí. Oba proto patří mezi největší favority etapového závodu, ale spolu se o Tour nebavili. "Nehecovali jsme se, to ne," smál se.

Tour de Ski bude nejdelší v historii

Program Tour de Ski se skládá z devíti dílů během jedenácti dnů, což je nejvíce v její krátké historii. Novinkou bude závod v Toblachu, pro muže na pět kilometrů klasicky. "Program jsem moc nestudoval, spíše časové bonifikace, ale ono není moc co vymyslet. Jde o to být co nejlépe nahoře na Alpe Cermis a já v uplynulých ročnících vždy dokázal, že mi vícedenní závody vyhovují," nebál se Bauer. "Speciální triky zrovna nemám, ale důležité je šetřit energií, to se vždycky hodí," doplnil.

Náročnost Tour de Ski spočívá v její délce, ale i v přesunech z jednoho místa na další. "Proto zde mají mnohem víc než jinde význam drobné chyby. Je to extrémně náročný závod nejen pro závodníky, ale možná i více pro servismany a realizační tým. Najdete hodně věcí, které ovlivňují výsledek," uvedl Bauer na czech-ski.com.

Čtyřiatřicetiletý Bauer řekl, že nemá oblíbenou nebo neoblíbenou etapu, ale těší na 35 km dlouhý přejezd z Cortiny d'Ampezzo do Toblachu. "To má své jedinečné kouzlo," vzpomínal a dodal: "Jinak jsme si ale jist, že každý se během Tour těší na těch posledních pár metrů před cílem na Alpe Cermis, kde už to konečně skončí."

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.