Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bauer přišel o dva triumfy na Tour de Ski

Sport

  16:48
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Nepříjemná zpráva čekala na Lukáše Bauera před čtvrtým závodem seriálu Tour de Ski. Český lyžař se dozvěděl, že přišel kvůli rozdílným výkladům pravidel lyžařské federace (FIS) o dvě vítězství a tím pádem i body do Světového poháru. I přesto, že zvažoval, že ze závodu odstoupí, svoji silnou disciplínu 15 km klasickou technikou si nenechal ujít a závod suverénně vyhrál.

Lukáš Bauer na trati závodu na 15 km klasickou technikou v seriálu Tour de Ski. foto: ČTK

Český lyžař neměl v závodě na 15 kilometrů klasickou technikou konkurenci. Před druhým Jensem Arnem Svartedalem z Norska má náskok 27,8 sekundy.

Bauer od prvních metrů zařadil nejvyšší rychlostní stupeň a hned na mezičasu 2,6 km, kde se rozdělovaly časové bonifikace, byl druhý a připsal si deset sekund navíc ke svému náskoku v celkové klasifikaci.

Lukáš Bauer se raduje z vítězství v závodě na 15 km klasickou technikou v seriálu Tour de Ski.Po třech kilometrech se dostal do čela a na první místo už nikoho nepustil. Kilometr před cílem jeho náskok narostl až na 36 sekund a přestože z něj v závěru trochu ztratil, opět byl v Novém Městě oslavován jako vítěz.

"Chtěl jsem jet domů."
Česká běžecká jednička měla obrovskou motivaci i vzhledem k tomu, že se před závody dozvěděla o rozdílném výkladu pravidel FIS. "Byla to pro mě obrovská motivace," nechal se po závodu slyšet. V prvním momentu ho novinka rozčílila. "Chtěl jsem jet nejdřív domů, když jsem se to dozvěděl. Ale to by byla škoda," prohlásil.

Vítězstvím se rozloučil s českou částí seriálu. Bauer má zatím na Tour de Ski skvělou formu. V čele Tour de Ski má Bauer díky bonifikacím na mezičasech a také díky skvělému výkonu ve své nejsilnější disciplíně náskok 2:07,3 minuty.

Nyní ho čeká páteční sprint v Asiagu, kde nejspíš ze svého náskoku něco ztratí, ale pak je na programu 20 km klasicky s hromadným startem ve Val di Fiemme a závěrečných 10 km volně s výběhem do sjezdovky Alpe de Cermis.

Některé členy českého týmu postihly zdravotní problémy. Nejprve skolily kouče Miroslava Petráska, virózu dostal i Dušan Kožíšek, jenž nakonec dnes nenastoupil a Tour pro něj skončila. "Rozhodli jsme se neriskovat a šetřit ho pro další závody Světového poháru," řekl Petrásek.

Závod se příliš nevydařil Martinu Koukalovi, který dojel do cíle na 43. místě se ztrátou 2:43,2 minuty na Bauera a ztratil svou druhou pozici v průběžném pořadí Tour.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!