Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bauer půjde kvůli dýchání pod nůž

Sport

  13:50
PRAHA - Nejspíš půjde na operaci nosní přepážky, která je původcem jeho zdravotních problémů, navíc Lukáš Bauer zřejmě angažuje v olympijské sezoně také sportovního psychologa Olega Mazurova. Všechno kvůli tomu, aby se důkladně připravil na příští rok, jehož vrcholem budou olympijské hry ve Vancouveru.

Lukáš Bauer s medailí. foto: ČTK

Pro nejlepšího českého běžce na lyžích ale vrcholem další sezony bude také Tour de Ski, nechce se totiž jako letos v případě mistrovství světa v Liberci upínat pouze na jeden závod.

Chirurgický zákrok by měl odstranit Bauerovy potíže, s nimiž se potýkal takřka celou minulou sezonu a které hodně ovlivnily jeho přípravu. "Možná je doktor opotřebovanější po sezoně víc než já," řekl lyžař na dnešní tiskové konferenci v narážce na své opakované patálie, které musel řešit lékař Martin Koldovský. On i jeho další kolegové stanovili zákrok na 10. dubna. "Když to půjde, jak má. Mělo by to snad odstranit zdroj problémů, aby nás za rok zase nestrašily," vysvětlil Bauer.

V průběhu jarní a letní přípravy bude pro Bauera důležitá ještě těsnější spolupráce s imunologem. "Protože organismus je přetěžován, tak aby více odolával infekcím a bacilům," uvedl lyžař, jenž už nemá krční mandle. "Od malička jsem trpěl na průdušky. Takže ať uděláme cokoliv, netroufám si říct, že ty potíže přestanou. Jde o to, abych jich měl co nejméně," řekl.

Bauer je všestranný sportovec, trenér má o něj strach
Bauerovi prý chtělo samo od sebe pomáhat mnoho lékařů i léčitelé. "Je na doktorovi Koldovském, aby to vyhodnotil," prohlásil manažer Martin Müller. Vedle zdraví bude Bauer měsíc a půl dohánět resty ve škole, věnovat se rodině, s níž se chystá na dovolenou. Pak bude v rámci tréninku jezdit na horském kole, kromě jiného pojede závod o Krále Šumavy i mistrovství republiky v Karlových Varech v cross country, terénní triatlon x-terru v Ostrově, rovněž domácí šampionát a také MČR v běhu na kolečkových lyžích.

Takové aktivity přitom mohou budit obavy ze zranění. "Nemůžu mu vzít něco, co ho baví. Slíbil, že z kopce bude jezdit pomalu," usmál se kouč Miroslav Petrásek. V polovině dubna bude vedení úseku běhu na lyžích projednávat přípravu na novou sezonu. Stanoví rozpočet a nejspíš potvrdí Petráska jako hlavního trenéra. "Doufám, že tyhle věci se měnit nebudou, že budou aspoň jako letos," přál si Bauer.

Přesto sám hledal možnosti inovace a po čtyřech letech se nejspíš vrátí ke spolupráci s Mazurovem. "Musím se rozhodnout, jestli do toho jít nebo na jaké bázi spolupracovat," řekl Bauer. "Chci si připomenout, že když závodím, je třeba se oprostit od všech problémů a soustředit se na výkon. Trochu potrénovat hlavu," pokračoval.

V uplynulém roce si stanovil jediný cíl a medaili z MS v Liberci získal. Byl ale pod takovým tlakem, jehož se chce v olympijském roce vyvarovat.

Medaile z olympiády je tak jedním, nikoliv jediným cílem. "Loni mě to v podstatě moc nebavilo, takže za rok bych se soustředil nejradši na celou sezonu a každý závod," řekl. Sám však ví, že to nejde. "Takže chci bojovat o stupně vítězů i na Tour de Ski. Vím ale, že zase budu stavěný do role adepta na olympijskou medaili," podotkl muž, který bude hlavní tváří kampaně Českého olympijského výboru pro hry ve Vancouveru.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...