Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bauer spadl v Tour na 17. místo, vede Northug

Sport

  13:58aktualizováno  16:42
OBERSTDORF - Lukáš Bauer v dnešním oberstdorfském sprintu na Tour de Ski nepřekvapil a z průběžného sedmého místa se propadl na sedmnácté se ztrátou minuty a devíti sekund na lídra. Ve třetí etapě postoupili z kvalifikace z Čechů pouze Martin Jakš a Eva Nývltová, jejich snažení však skončilo hned ve čtvrtfinálových bězích.

Lukáš Bauer foto: ČTK

Mužské finále ovládlo kvarteto Rusů v čele s Nikitou Krjukovem, šesté místo stačilo Petteru Northugovi z Norska k tomu, aby se vrátil do čela průběžného pořadí Tour. Dosavadní lídr Axel Teichmann z Německa klesl na osmou pozici. Ženám do třetice vévodila polská obhájkyně celkového prvenství Justyna Kowalczyková.

Jakš se do čtvrtfinále kvalifikoval jako čtyřiadvacátý, na nejrychlejšího Alexeje Petuchova z Ruska ztratil 5,05 sekundy. Ve čtvrtfinále ale přijel v konkurenci pozdějších dvou finalistů Daria Cologny ze Švýcarska a nakonec třetího Nikolaje Morilova poslední. V Tour de Ski udržel 28. místo.

Bohužel nespadli, řekl Jakš

"Od startu jsem se cítil docela dobře, ale nedostal jsem se do vnitřních stop a objížděl to zvnějšku. Asi mě to stálo víc sil, než bylo záhodno, a v druhém kopci už jsem byl 'tuhej'. Věděl jsem, že pojedu jenom na to, kdyby náhodou spadli, abych tam byl včas, ale to se bohužel nestalo. Úplně jsem to nevzdával, ale věděl jsem, že šance na postup je prakticky mizivá," řekl Jakš Radiožurnálu.

Už postup z kvalifikace sprintu byl ale pro něj bonusem. "Beru to jako úspěch, to jsem chtěl, s tím jsem spokojený." Sedmý muž z páteční klasické patnáctky Bauer očekával, že ve sprintu na nejrychlejší stačit nebude, a skutečně zaznamenal až 70. čas s odstupem 13,82.

"Dopadlo to podle očekávání, bohužel. Žádnou tragédii z toho nedělám," uvedl Bauer na svém webu. "Pokračuje klasická Tour, musím útočit v dalších závodech. Doufám, že nevyjde předpověď na silnější déšť a teplo na další den a skiatlon na dvacet kilometrů. Trať nenahrává únikům ani roztrhání pole," doplnil.

Nývltová 27.

Další specialista na distanční závody Jiří Magál byl dokonce úplně poslední třiadevadesátý se ztrátou 22,19. Aleš Razým z Tour odstoupil.

Nývltová obsadila v kvalifikaci 27. pozici, na nejrychlejší Kowalczykovou ztratila 10,18 sekundy. Čtvrtfinálový běh pro ni pak znamenal konečnou, celkově ale poskočila o dvě pozice na 23. místo. Ivana Janečková byla ještě o dvacet sekund pomalejší a patřilo jí 67. místo, celkově je 54. Absolutní ruskou převahu ve finále mužského závodu umožnil pád Northuga.

Zablokoval jím totiž i Colognu, který podobně zdržel o den dříve v závěru stíhacího závodu Bauera. Krjukov vyhrál těsně před vítězem kvalifikace Petuchovem a Morilovem. Pod stupni vítězů skončil Dmitrij Japarov, který je v celkovém pořadí nejbližším pronásledovatelem dvojice Northug, Cologna. Od Švýcara jej dělí necelých deset sekund od norského lídra čtrnáct.

Kowalczyková po prologu a stíhačce zvítězila s převahou před norskou spolufavoritkou Marit Björgenovou, na stupních vítězů je doplnila další norská běžkyně Astrid Jacobsenová. V čele celkového hodnocení už má Polka díky bonusům náskok 22,2 sekund před Björgenovou.

Autoři: ,