Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bauer: To je má odpověď FIS

Sport

  11:42
NOVÉ MĚSTO N. M. - Už na trati nejlepšího světového lyžaře současnosti Lukáše Bauera napadlo, že v případě, když náskok v závodě na 15 kilometrů klasicky doveze až do cíle, použije slova svého trenéra Miroslava Petráska: „Tak by měla vypadat tvoje odpověď FIS.“ A po závodě tato slova s notnou dávkou zadostiučinění také do éteru vyřkl.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

* LN Vaše další představení ve stylu one man show svádí k domněnce, že vás podivná hra s penězi a body do Světového poháru před závodem náležitě nakopla...
Tak tahle věc mi teda určitě moc nepomohla. Z rozhodnutí FIS jsem byl hodně rozhozený. Zprávu, že přijdu nejen o body, ale také o peníze, jsem se dozvěděl až v úterý večer na poradě. Beze slova jsem vstal a šel si balit.

* LN Jste nyní rád, že jste zůstal?
Domů jsem chtěl odjet ještě během dopoledne... Sice bych se stal morálním vítězem, na druhou stranu bych ale hodně ztratil i po sportovní stránce. Vniveč by ale hlavně přišla práce servisního týmu, který tady pracuje možná ještě víc než závodníci. Především kvůli těmhle lidem jsem nakonec tady na Vysočině zůstal.

* LN Kdybyste odjel, přišel byste o šanci vyhrát v Tour prakticky všechno...
Když během několika dní dojde dvakrát ke změně pravidel, pak samozřejmě už nemohu věřit ničemu. Dneska vedení FIS vidí, že Bauer vede o dvě minuty, tak třeba při pátečním sprintu v Asiagu vymyslí místo minutové dvouminutovou bonifikaci pro vítěze. Když není nic jistýho, proč pokračovat?

* LN Máte pocit, že je akce namířena přímo proti vám osobně?
Ne, to ne. Jen byl pro mě pokaždé ten, kdo projel první cílem, vítěz. I v hendikepových závodech. Vúterý mě tady oslavovali na stadionu jako vítěze, a večer se dozvím, že jsem třináctý a nemám ani žádné peníze. Vám to připadá normální? Tak jsem si řekl, že toho nechám.

* LN Jak se vám ve středu závodilo?
Věděl jsem, že se hlavně musím před startem dostat do naprostého klidu a pohody. Od prvních kroků jsem chtěl vyhrát a dělal jsem pro to maximum.

* LN Také za středeční výhru v intervalovém závodě byste měl dostat 50 bodů do Světového poháru a k tomu pět tisíc franků. Věříte tomu...?
Uvidíme večer. Třeba mi řeknou, že jsem dojel dvacátej...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!