Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Bauer uhájil druhé místo v celkovém hodnocení Světového poháru

Sport

  16:34
Falun - Běžec na lyžích Lukáš Bauer uhájil konečné druhé místo v hodnocení Světového poháru. V dnešním finálovém závodě na 15 kilometrů volnou technikou mu k tomu ve Falunu stačila devátá pozice. Z vítězství se radoval král sezony Nor Petter Northug.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

Bauer má za sebou druhou nejlepší sezonu v SP, předloni celý seriál vyhrál.

Podstatnou porci bodů získal za lednové vítězství v Tour de Ski. Vedle toho vybojoval i prvenství na klasické trati v Otepää.

O celkovou druhou příčku jej dnes mohl připravit Švéd Marcus Hellner, který vyrazil za hustého sněžení na těžkou trať druhý se ztrátou 40 sekund na Northuga. Druhé místo však neudržel, na posledních kilometrech se kolem něj přehnal Francouz Maurice Manificat. Jedinému českému zástupci ve finále SP tak ani nemuselo vadit, že v závěrečné rovince prohrál boj o osmou pozici.

Také v ženském závodu na 10 km se radovala zástupkyně Norska Marit Björgenová. Za ní doběhla celková vítězka sezony Polka Justyna Kowalczyková, bronzová příčka patřila Švédce Charlotte Kallaové.

Do závěrečného závodu sezony nastupovala i Björgenová s výrazným náskokem 50 sekund, který si vyjela v předchozích třech dílech severského turné.

Trojnásobná olympijská vítězka svůj náskok bezpečně udržovala a dojela si pro vítězství a prémii 41.250 švýcarských franků (729 tisíc korun).

Po dvojnásobném bodovém zisku zakončila Björgenová sezonu na celkové druhé příčce klasifikace SP. Kowalczyková ale měla prvenství zajištěné už dlouho dopředu.

Autor: