Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Bauer: Už věřím, že glóbus vyhraju

Sport

  10:06
LAHTI/PRAHA - I po včerejším sprintu v ulicích Stockholmu zůstává lídrovi Světového poháru lyžařů běžců Lukáši Bauerovi (30) exkluzivní náskok 408 bodů. Druhý v celkovém pořadí Sommerfeldt totiž sprint podle očekávání vypustil a třetí Hetland skončil už ve čtvrtfinále a připočetl si pouze třináct bodů. Aneb - Bauerovi hrálo vše do karet.

Chybělo devět vteřin. Bauer koketoval s vítězstvím. foto: AFP

LN Tak, jak se vám v Lahti, kde se připravujete na nedělní závod, na sprint ve Stockholmu dívalo?

Hetland moc bodů nezískal, takže dobře... Tím nechci říct, že mě těší, když se druhému něco nepovede, ale faktem je, že Hetlandovi se nezadařilo, jak by chtěl. Nechci mluvit velkohubě, ale i kdyby se mu zadařilo, tak bych si věřil, že zlatý glóbus už vyhraju...

LN Při pohledu na podivnou sněhovou břečku u přístavu se možná leckomu v mysli vynořily jisté asociace, ne...?

Sníh byl opravdu dost špinavý. Doufám, že se hodně lidí, kteří tak kritizovali nedávný svěťák ve Vesci, dívalo. Stopa ve finále byla tak křivolaká, že bych se v ní asi nesrovnal. Jo, a taky bych jel určitě pomaleji než nejlepší... 

LN Vítězství ve Světovém poháru jste se tedy opět přiblížil. Nepřemýšlíte, že tudíž vypustíte příští týden 50 km v Oslu?

Jestli se mi v Lahti v neděli zadaří, tak padesátku na „Holmesu“ pojedu. A kdyby se dostavil výpadek, tak zvážím, jestli by nebylo lepší ji vynechat a zamířit rovnou do Bormia a připravit se na tamější značnou nadmořskou výšku. 

LN Víte vůbec, kolik jste letos vyhrál závodů? Oficiální verze mluví o šesti, ale nepočítají se v ní ty upřené při Tour de Ski.

Vlastně ani nevím, kolikrát jsem v sezoně vyhrál. S touhle verzí nesouhlasím a za vítězství počítám každý závod, kdy jsem projel první cílem. Podle původních pravidel to na Tour de Ski bylo asi tak čtyřikrát nebo pětkrát, ne? Teď tyhle věci ale neřeším, akorát se mi možná kvůli tomu budou blbě dohánět nějaké české rekordy.

LN Vzhledem k vaší famózní sezoně vám soupeři začínají vymýšlet rozmanité přezdívky. Třeba Zvíře či Létající Lukáš. Nepřibyla na severu Evropy nějaká další?

Nejvýraznější přezdívku jsem slyšel v Itálii hned po Tour na exhibičním sprintu. Tam mě označili za kanibala. Létající Lukáš mi přišili ve Falunu asi kvůli možná trochu nečekanému nástupu ve štafetě. A proč jsem zvíře, to fakt netuším... (směje se). Docela bych byl i rád, kdyby po případném dobrém víkendovém výsledku kdosi na další přezdívce zapracoval...

LN Jak vás Lahti, město od nepaměti lyžování zaslíbené, přivítalo?Mrholí tu a středeční dva tréninky mě nijak zvlášť nenadchly.

Trať byla třeba upravená jen na bruslení. Snad se to ale zlepší, počasí se umoudří a sníh poněkud ztvrdne. LN Už jste si spočítal, pro kolik peněz vás v této sezoně běžky dovezly (v přepočtu asi pro 3,8 milionu korun)?
Že jsem něco vydělal, je samozřejmě příjemné, ale nepočítám to. Opravdu teď přehled nemám.

LN Při Tour de Ski jste se nechal slyšet, že jistou částku rozdělíte mezi trenéry a servismany. Už se začínají hlásit?

Zatím nechodí... Trenér Míra Petrásek totiž říkal, ať tohle nechám až na konec svěťáku, že prý za celkové vítězství ještě něco přibude... Servisman Vítek Fousek mi zrovna dneska povídal, že o mém celkovém vítězství ve svěťáku už bude jasno ještě před finálovými závody v Bormiu, tedy za týden na Holmenkollenu. Tak jsem mu hned povídal, ať si podobný řeči nechá na koledy.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...