Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Bauer vstoupil do Tour de Ski devátým místem v prologu

Sport

  16:41
OBERHOF - Obhájce prvenství Lukáš Bauer zahájil Tour de Ski devátým místem v prologu na 3,75 kilometru volnou technikou. Český běžec na lyžích byl na sprinterské trati v Oberhofu o 8,8 sekundy pomalejší než švédský vítěz Marcus Hellner. Další medailová umístění vybojovali Rus Alexej Petuchov a norský favorit Petter Northug. Do závodu žen vstoupila nejlépe vítězka minulého ročníku Justyna Kowalczyková z Polska.

Lukáš Bauer. foto: ČTK

"Jsem spokojený, protože jsem odjel své současné maximum," řekl Bauer Radiožurnálu. Třiatřicetiletý dvojnásobný vítěz Tour se do elitní desítky vyhoupl po 14. místu na mezičasu. "Ze začátku mi trvalo, než jsem se srovnal do své techniky. Rozhazoval mě místy rozjetý a hlubší sníh, ale pak už bylo vidět, že stahuju a jdu dopředu. Natrápil jsem se, ale do desítky to je super," prohlásil spokojeně Bauer, který se posunul ve Světovém poháru ze sedmého místa na páté.

Rok 2010 v obrazech

Vzhledem k patnáctisekundovému bonusu pro vítěze dělí Bauera před sobotním pokračováním od prvního místa skoro 24 sekund. Další český běžec Martin Jakš obsadil 25. místo, Martin Koukal byl čtyřicátý a Dušan Kožíšek dojel na 62. pozici. Do závodu nemohl nastoupit ruský spolufavorit Maxim Vylegžanin. Třetí muž průběžného pořadí SP vyhrál poslední individuální závod před Tour de Ski v La Clusaz, na start jej ale nepustili lékaři kvůli zvýšeným krevním hodnotám při předzávodním odběru. Stejně jako vicemistr světa z maratonu na 50 km dostali podle ředitele závodu FIS Jürga Capola pětidenní "ochranný" zákaz startu i Slovák Martin Bajčičák a estonští běžci Aigo Kaerp a Kein Einaste. Zvýšené krevní hodnoty bývají přisuzovány důsledkům tréninku ve vysokohorském prostředí, mohou ale také poukazovat na doping.

Kowalczyková na trati 2,8 kilometru porazila o sekundu a půl vítězku Tour z roku 2008 Charlotte Kallaovou ze Švédska. Včetně bonusu za vítězství vede Kowalczyková celkové pořadí o 6,5 sekundy.

"V závěru to bylo hodně těžké. Trenér mi hlásil, že ztrácím na Charlotte sekundu, tak mě výsledek překvapil. Je ale hezké být na Tour jedničkou," řekla Kowalczyková, která na mezičase za Kallaovou zaostávala o půl sekundy.

Při absenci odpočívající suverénky této sezony Marit Björgenové byla třetí další norská běžkyně Astrid Jacobsenová s odstupem 4,8 sekundy na vítězku.

Obě české lyžařky se umístily v páté desítce pořadí. Ivana Janečková na 46. místě nabrala manko 27 sekund, Eva Nývltová jako 49. z 56 závodnic ztratila 29,5 sekundy.

Na Nový rok bude Tour de Ski pokračovat druhou etapou, kterou představují závody klasickou technikou s handicapovým startem na 10 km (ženy) a 15 km (muži).

Autor: