Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bauer získal pro Česko další medaili

Sport

  11:40
PRAGELATO (Itálie) - Češi se mohou radovat z druhé olympijské medaile. Běžec na lyžích Lukáš Bauer skončil druhý v závodě na 15 kilometrů klasicky poté, co nestačil v italském Pragelatu jen na Andruse Veerpala z Estonska. Bronzovou medaili získal Němec Tobias Angerer.

Lukáš Bauer (vlevo) na stupních vítězů. foto: SVEN NACKSTRAND AFP

Bauer se za hustého sněžení držel od prvních mezičasů v popředí výsledkové listiny. Na necelém desátém kilometru se už posunul na druhou příčku hned za estonského závodníka, ale ztráta Angerera i Rusa Vasilije Ročeva byla minimální. Osmadvacetiletý běžec z Božího Daru v posledních pěti kilometrech náskok udržel a zaostával jen za Veerpalem, který ho v cíli porazil o 14,5 sekundy.

Stupňovaným tempem Bauer naplnil plán, který si před závodem stanovil s reprezentačním koučem Miroslavem Petráskem. "Dohodli jsme se, že to rozběhne takticky, aby byl schopen v závěru stupňovat tempo. Provedl to výborně," pochválil kouč svého svěřence. Vzhledem k minimálním odstupům si dlouho nebyl jistý, jak to dopadne. "Věřil jsem tomu až na posledním mezičase nahoře před cílem," svěřil se Petrásek.

"Čekal jsem na velkou medaili dlouho a jsem nesmírně rád, že jsem to dokázal. Na jednu stranu strašně unavený, ale zároveň strašně šťastný," řekl Bauer krátce po závodě. Hned zdůraznil, že velkou měrou se o jeho úspěch v hustém sněžení zasloužil tým v čele s jeho osobním servismanem Vítem Fouskem. "Všem moc děkuji," řekl běžec. "Poslední dva a půl kilometru jsem mě problém střídat nohy, ale jel jsem o medaili, tak jsem musel," dodal Bauer.

Pro české běžecké lyžování Bauer získal historicky první medaili v mužském individuálním závodě a na olympiádě napodobil úspěch stříbrné ženy ze skiatlonu Kateřiny Neumannové. Medaile mu navíc přinesla prémii 500.000 korun od Českého olympijského výboru.

Stejně jako ve skiatlonu žen připravili české barvy o zlato Estonci. Čtyřiatřicetiletý Veerpalu se stal prvním běžcem olympijské historie, který obhájil zlatou medaili na patnáctce klasickou technikou.

Otec tří dětí se dostal do vedení v polovině závodu a v závěru potvrdil výbornou připravenost estonského týmu, pro který už dvě zlaté olympijské medaile získala Kristina Šmigunová. V této sezoně Světového poháru bylo přitom jeho maximem páté místo z listopadové patnáctky klasicky ve finském Kuusamu.

Výsledky:
Muži - 15 km klasickou technikou:
1. Veerpalu (Est.) 38:01,3, 2. Bauer (ČR) -14,5, 3. Angerer (Něm.) -19,2, 4. Ročev (Rus.) -23,1, 5. Mae (Est.) -33,9, 6. Olsson (Švéd.) -37,5, 7. Schlütter (Něm.) -43,4, 8. Tauber (Rak.) -48,2, 9. Novikov (Rus.) -1:13,7, 10. Jauhojärvi (Fin.) -1:14,0, 11. Södergren (Švéd.) -1:15,8, 12. Sommerfeldt (Něm.) -1:15,9, 13. Valbusa (It.) -1:17,5, 14. M. Fredriksson (Švéd.) -1:17,8, 15. Vittoz (Fr.) -1:26,0, ...27. Bátory -2:24,8, 29. Bajčičák (oba SR) -2:34,3, 59. Michl (ČR) -4:52,7, 74. Malák (SR) -6:51,6. 

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...