Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Bauerův cíl? Utéct si pro medaili

Sport

  12:00
PRAHA - Většinu ostatních ďábelský výšlap na sjezdovku Alpe Cermis děsí, ale český běžec na lyžích Lukáš Bauer na ní řadí vyšší rychlostní stupeň a sápe se po medailích. Dnes začíná Tour de Ski a její dvojnásobný vítěz i letos doufá, že 8. ledna při oblíbeném, ale vyčerpávajícím závěrečném výstupu minimálně obhájí bronz.

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer foto: Reuters

"Chci být nebezpečný a dojet do třetího místa," dal si za cíl Bauer těsně před začátkem série závodů, která je vrcholem sezony. Letos bude vůbec nejdelší v historii. Pět dějišť ve dvou evropských zemích uvidí během jedenácti dní rekordních devět etap. Na muže čeká 110 kilometrů, na ženy něco přes 60.

Spolu s Bauerem se pokusí prorazit i krajané Jiří Magál, Aleš Razým, Ondřej Horyna, Eva Nývltová a Ivana Janečková. Druhým nejsledovanějším Čechem bude ale Martin Jakš, který skončil naposledy osmý v pořadí. "Na Tour se chci předvést v nejlepší formě. Rád bych zopakoval minulý ročník nebo se k němu alespoň přiblížil," přiznal Jakš.

O vítězi rozhodnou maličkosti – správné načasování posledních tréninků i gradace formy. Bauer věří, že veškerou přípravu před Tour de Ski vedl správným směrem. Tak aby v Německu a Itálii předvedl to nejlepší. "Měl bych jezdit nejlépe. Zatím jde vše podle plánu," ujistil muž, jenž kvůli nachlazení začal sezonu později. Proto má za sebou jen deváté místo z Kuusamu a třetí dojel na třicítce v Davosu.

Jen vítězství z Tour de Ski Norhugovi chybí

Nejen pro něj bude důležité správně rozložit síly mezi jednotlivými závody i během nich. Zvládnout musí i časté a namáhavé přesuny mezi dějišti. Aby zbytečně neztrácel energii. "Je třeba ji šetřit. Drobné chyby budou mít mnohem větší význam než jinde. Tour je extrémně náročný závod i pro servismany a realizační tým. Tolik věcí tady ovlivní výsledek," zdůraznil Bauer, jak těžká práce jeho tým čeká.

Jako obvykle spoléhá na svou nejsilnější disciplínu – distanční závody. Ve sprintech bude naopak doufat, že sám málo ztratí a soupeři zase nenaberou příliš velký náskok. Jména největších rivalů v boji o cenné kovy se nemění – favority dál zůstávají Nor Petter Northug a Švýcar Dario Cologna. "Nehecovali jsme se," smál se Bauer.

Bauer s Colognou ovládli Tour de Ski dvakrát, jen Northug na premiérové vítězství čeká. V posledních třech letech pokaždé dojel druhý. Přitom právě triumf z italského Val di Fiemme mu chybí k tomu, aby v šestadvaceti letech vyhrál v běžeckém světě úplně všechno.

Norský šampion však ví, kde dělal chyby. Právě při závěrečném stoupání na Alpe Cermis. "Jsem na něj lépe připravený. Vím, že tam stačím na Daria, ale na Lukáše ne. Proto mám pro každou etapu plán," naznačil. Tour dnes začíná prologem v německém Oberhofu.

Program lyžařského Tour de Ski

OBERHOF (Německo)
Dnes:
prolog, 14.15 ženy 2,5 km, 15.15 muži 3,75 km volnou technikou
Zítra:
14.15 ženy 10 km, 15.15 muži 15 km klasicky se startem s handicapem

OBERSTDORF (Německo)
31. prosince:
sprinty na 1,2 km klasicky, 13.30 kvalifikace, 14.30 finále
1. ledna:
skiatlon 13.00 muži 10+10 km,
15.45 ženy 5+5 km s hromadným startem

TOBLACH (Itálie)
3. ledna:
12.45, muži 5 km, 15.45 ženy 3 km klasicky
4. ledna:
sprinty 1,2 km volnou technikou, 10.45 kvalifikace, 12.15 finále

CORTINA d’AMP. - TOBLACH (It.)
5. ledna:
13.00 muži 35 km, 15.30 ženy 15 km volnou technikou se startem s handicapem

VAL di FIEMME (Itálie)
7. ledna:

12.30 muži 20 km, 15.45 ženy 10 km klasicky s hromadným startem
8. ledna:
12.30 ženy 9 km, 14.30 muži 10 km volnou technikou se startem s handicapem – finiš na Alpe Cermis

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!