Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Bauerův trenér Duklu zaskočil

Sport

  20:00
PRAHA - Devátá příčka Lukáše Bauera při víkendové trilogii Světového poháru ve finském Kuusamu se líbila. I proto, že vzhledem k tradičním zdravotním problémům v úvodu sezony musel výrazně polevit v tréninku.

Český běžec na lyžích Lukáš Bauer foto: ČTK

V liberecké Dukle, jejíž barvy nejlepší český lyžař hájí, mu sice zatleskali, nicméně zpod Ještědu zavanul zároveň i nádech zamračení. Vysvětlení je snadné. Bauer se před létem rozhodl změnit zažité pořádky a začal se připravovat s německými lyžaři pod vedením Janka Neubera. Pod křídly reprezentačního trenéra Miroslava Petráska pak lyžuje už jen při reprezentačních srazech.

"Nám tímhle rozhodnutím Lukáše vznikla trochu těžká situace," říká šéf Dukly Michael Georgiev. "U nás je totiž vedený jako zodpovědný trenér za jeho výsledky dál Míra Petrásek." Bauerův počin není sice ve sportovním světě nikterak zvláštní, nicméně v Dukle mají zavedená pravidla hry a do jejich kolonek nemůže zapadat jméno trenéra z jiné země.

"Změnil jsem stereotyp"

A tak v situaci, která se poněkud vymyká vojenskému zvyku, se rozhodli v Liberci dělat, jakože nic. Což se jeví jako rozumné řešení pro papírově neřešitelný problém… Bauer stejně nehodlá cokoli skrývat pod pokličkou a Neubera do mlhy neurčitosti takticky nehalí: "Ano, říkám to jasně – trénuji pod Jankem Neuberem," potvrzoval včera krátce po příletu z Finska.

"Takže mi píše i tréninkové plány. A na reprezentačních soustředěních dál trénuju pod Mírou Petráskem. Po prvních závodech ale efektivitu nové letní přípravy ještě hodnotit nechci. Nejdůležitější bylo, že jsem změnil jistý tréninkový stereotyp. A navíc, když jsem měl kolem sebe německé parťáky, spíš jsem se donutil vyždímat ze sebe maximum."

Když ale Bauera na severu Evropy začal soužit jeho slabý článek průdušky a český tým zamířil na závody do Sjusjönu, sáhl znovu po papírech od Neubera. "Když budu mít někdy třeba i na soustředění pocit, že moje forma negraduje, jak by měla, opráším plán od Janka," dodává Bauer. "Svoje pocity a případné problémy ale hodlám konzultovat i s Mírou."

Georgiev nakonec danou situaci přijímá smířlivě: "Lukáš i Míra jsou staří kozáci, tak snad vyhraje zdravý rozum. Z našeho pohledu to úplně správně není, ale když tahle změna pomůže Lukášovi k ještě lepším výsledkům, tak… Tak to bude prostě fajn."

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!