Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Baumrtová-Kubová si na ME doplavala pro páté místo, od medaile ji dělilo pouhých 35 setin

Simona Baumrtová-Kubová. foto: MAFRA

Kodaň - Znakařka Simona Kubová na mistrovství Evropy v krátkém bazénu zopakovala páté místo z předloňského plaveckého šampionátu v Kodani. Od medaile ji dělilo 35 setin sekundy.
  19:35

Při absenci obhájkyně titulu Katinky Hosszúové zvítězila Nizozemka Kira Toussaintová. 

V semifinále v dnešním finálovém bloku neuspěl nikdo z českých reprezentantů - vypadli Barbora Seemanová, Tomáš Franta, Lucie Svěcená i Kristýna Horská.

Kubová se na rozdíl od středečního semifinále nedostala pod 57 sekund. Čas 57,08 byl o 38 setin pomalejší než její semifinálový výkon. Potřebovala ho přitom zopakovat, aby odsunula z bronzové pozice Britku Georgiu Daviesovou.

Toussaintová nenavázala na rekordy šampionátu z rozplavby a semifinále, ale jako jediná se dostala pod 56 sekund a výkonem 55,71 vyhrála o 39 setin před Ruskou Marií Kameněvovou. 

Seemanová ve své první disciplíně na šampionátu uzavírala první desítku. V podvečerním semifinále na 100 metrů volný způsob se oproti dopolední rozplavbě zlepšila o půl sekundy, ale čas 53,19 stačil jen na pozici druhé náhradnice pro finále.

K postupu bylo potřeba zaplavat pod 53 sekund, Seemanovou od finálové osmičky dělilo 23 setin. Devatenáctiletá kraulařka ale v této sezoně pracuje hlavně na vytrvalosti a závody na 200 a 400 metrů má v Glasgow ještě před sebou.

Znakař Franta v semifinále stovky nezopakoval český rekord 50,74 z dopoledních rozplaveb, ze kterých postoupil čtvrtým časem. K finálové účasti by ho musel znovu vylepšit, ale byl o jedenáct setin pomalejší a obsadil 13. místo.

Česká plavkyně Simona Baumrtová.
Dlouhé paže české plavknyně Simony Baumrtové.

O jednu příčku hůře skončila Svěcená na 50 metrů motýlek. Dvaadvacetiletá Češka, která postoupila druhým nejpomalejším časem, se oproti ranní rozplavbě zlepšila o 24 setin na 26,35. 

Přiblížila se na 26 setin svému českému rekordu, ale od postupu do finále ji dělilo 66 setin. 

Nepřekvapila ani Horská v semifinále polohového závodu na 100 metrů. Výkon 1:00,52 byl obdobný jako v rozplavbě a zopakovala čtrnáctou příčku, z níž do semifinále postupovala.

Druhé zlato na šampionátu v Glasgow získal Litevec Danas Rapšys, který po středečním triumfu na 400 metrů volný způsob dnes vládl kraulařům i na dvoustovce.

Autor: