130 let

Česká plavkyně Simona Baumrtová | foto: Reuters

Baumrtová na 100 m znak překonala český rekord, na MS skončila 6.

Sport
  •   18:18aktualizováno  19:22
Simona Baumrtová překonala na plaveckém MS v Barceloně ve finále na 100 m znak časem 59,84 o patnáct setin svůj vlastní český rekord a obsadila šesté místo. Zvítězila favorizovaná Američanka Missy Franklinová.

Česká reprezentantka, která v pondělním semifinále vyrovnala časem 59,99 svůj dosavadní český rekord, startovala v první dráze a jako poslední ve startovním poli dokázala pokořit hranici jedné minuty.

Olympijská vítězka ze znakařské stovky z Londýna Franklinová na první příčce zaostala o tři desetiny za světovým rekordem a dohmátla v čase 58,42. V Barceloně má už zlato ze štafety na 4x100 m volným způsobem.

Američanka Katie Ledecká překonala ve finále závodu na 1500 m volným způsobem časem 15:36,53 světový rekord o šest sekund a jednu setinu.

Dosavadní nejlepší výkon další Američanky Kate Zieglerové z roku 2007 by s přehledem pokořila i druhá Dánka Lotte Friisová, s kterou Ledecká sváděla vyrovnaný souboj v průběhu celého závodu.

Friisová si spravila chuť alespoň evropským rekordem za čas 15:38,88. Třetí skončila Lauren Boyleová z Nového Zélandu, která na vítězku ztratila přes osm sekund.

Finále mužské dvoustovky volným způsobem ovládl stejně jako na olympiádě v Londýně Francouz Yannick Agnel. Až čtvrtá příčka zůstala na Američana Ryana Lochteho, kterého předčili ještě druhý krajan Conor Dwyer a třetí Rus Danila Izotov.

Premiéru extrémních skoků na světovém šampionátu ovládly Američanky. První místo ve skocích ze 20 metrů, což odpovídá výšce sedmipatrového domu, obsadila Cesilie Carltonová a druhá skončila Ginger Huberová. Třetí mezi šesti účastnicemi byla Němka Anna Baderová. Mužská soutěž ve skocích ze 27 metrů vyvrcholí ve středu.

Autor: ČTK