130 let

České beachvolejbalistky MARKÉTA SLUKOVÁ, KRISTÝNA KOL | foto: ČTK

Kolocová se Slukovou premiéru na olympijském písku vyhrály

Sport
  •   11:58aktualizováno  17:54
LONDÝN - Beachvolejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou zahájily vítězně olympijský turnaj v Londýně. Souboj s rakouskými sestrami Doris a Stefanií Schwaigerovými otočily ve vítězství 2:1 na sety.

Lenka Háječková s Hanou Klapalovou naopak podlehly německému páru Katrin Holtwicková, Ilka Semmlerová. Obě české dvojice čekají ještě dva zápasy, ze skupin postoupí do play off určitě nejlepší dva týmy.

Kolocová se Slukovou zahájily olympijskou premiéru nervózně, hodně chybovaly a v první sadě uhrály pouhých deset bodů. Do druhého setu však nastoupily jako vyměněné, míče už jim začaly padat do hřiště, rozjely se a dostaly Rakušanky pod tlak.

Po výhře 21:13 vedly v rozhodující zkrácené sadě už 12:7, jenže sestry Schwaigerovy získaly čtyři body za sebou a koncovku zdramatizovaly. Po zkaženém servisu první mečbol odvrátily, jenže Češky ubránily klíčovou výměnu a po dramatu 15:13 získaly do skupiny první výhru.

I do třetice tak letos Rakušanky porazily a znovu 2:1. Nyní je však čekají dvojnásobné olympijské vítězky Američanky Walshová s Mayovou a také australská šampionka ze Sydney Cooková s Hinchleyovou. Ty byly v Pekingu páté.

Klapalová byla nervózní

Háječkové s Klapalovou olympijský debut na kurtech na přehlídkovém prostranství Horse Guards Parade v centru Londýna nevyšel. Letošní semifinalistky z mistrovství Evropy nepředvedly své maximum a podlehly 16:21, 18:21. Zkomplikovaly si tak plány na postup.

"Nevyužily jsme své šance. Němky hrály dobře a občas nás zaskočily nečekaným úderem," řekla Háječková. "Na začátku jsem byla trochu nervózní a moc chtěla první zápas vyhrát, ale nevyšlo to. Teď se musíme soustředit na další," řekl Klapalová.

S Háječkovou v pondělí narazí na neznámý pár z ostrova Mauricius Natachu Rigobertovou s Elodie Li Yuk Loovou a ve středu je čekají světové jedničky z Brazílie Larissa s Julianou.

Ze skupin postoupí vždy dvě dvojice přímo do osmifinále plus dvě nejlepší ze třetích míst. Další páry ze třetích příček si to mezi sebou rozdají o zbývající dvě místa v osmifinále.

Přemysl Kubala s Petrem Benešem si odbudou premiéru pod pěti kruhy v neděli.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz