Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Bělehradské finále: české tenisty čeká vysilující peklo

Davis Cup

  14:13
Tenisově to nemusí být nejtěžší protivník. Takové Španělsko v plné síle by jistě budilo větší respekt. Z hlediska emocí a atmosféry ale čeká na české tenisty ve finále Davis Cupu proti Srbsku ukrutně náročný zápas. Duel, v němž budou čelit neoblíbeným soupeřům a neukázněným fanouškům.

Novak Djokovič při Davis Cupu. foto: Reuters

A kromě toho zřejmě i světové jedničce Novaku Djokovičovi.

V porovnání s pohodovým pražským semifinále bude přesun na bělehradské finále proti Srbsku (15. až 17. listopadu) jako skok z ráje do pekla. Češi ho dobře znají - před třemi lety tam prohráli v semifinále 2:3, ačkoliv po sobotní čtyřhře vedli 2:1.

Srbské hvězdy

Novak Djokovič (1. na žebříčku)
Letos zůstává ve stínu "znovuzrozeného" Nadala. Přesto došel do finále tří grandslamů, v Austrálii ho dokonce vyhrál.

Janko Tipsarevič (23.)
Po úspěších v minulých dvou letech zažívá zvláštní sezonu. Vypadl z Top 10, má bilanci 19 výher - 19 proher. Důležitá výhra v semifinále Davis Cupu by ho mohla nakopnout.

Nenad Zimonjič (12. v žebříčku čtyřhry)
Zkušený deblista bývá v Davis Cupu hrozbou. Dvojici Berdych, Štěpánek ale v roce 2010 (s Djokovičem) i 2012 (s Bozoljacem) podlehl.

Kromě bolavé prohry si ale odvezli i řadu dalších nepříjemných vzpomínek. Třeba na podivné chování Djokoviče, který se v pátek záhadně stáhl z dvouhry, pak ale nadšeně poskakoval u týmové lavičky a v neděli bez problémů odehrál svůj singl.

Ale zejména na publikum.

"Diváci v Bělehradě? Mám další zkušenost," utrousil tehdy Tomáš Berdych, který před třemi lety prohrál s Tipsarevičem i Djokovičem. "Bylo to hodně netenisové. Strašně síly to bralo."

O čem mluvil? K Davis Cupu zkrátka patří, že publikum podporuje svůj tým a snaží se rozhodit soupeře. V Bělehradu však byla atmosféra ještě vyhrocenější. Diváci pískali při servisu Čechů, bouřlivě slavili jejich chyby. "Musím nějakou energii vydávat sám na kurtu a o to větší spotřebuju, abych při takovém typu fandění udržel hlavu soustředěnou a nerozptyloval se," říkal Berdych.

Pravda, Češi už se odvety dočkali. Loni hráli proti Srbům čtvrtfinále v Praze a celkem snadno postoupili. Hosté přijeli bez své jedničky Djokoviče, i tak ale utkání vzbudilo hodně emocí. Tipsarevič obvinil Štěpánka, že mu při podávání rukou po pátečním vzájemném zápase ukázal vztyčený prostředníček a sprostě mu nadával.

TADY JSOU DOMA SRBOVÉ. Stadion v Bělehradě.

A přidali se i další. Deblista Ilja Bozoljac pak odmítl Štěpánkovi podat ruku. "Bál jsem se, že mi provede to samé." Jeho spoluhráč Nenad Zimonjič zase řekl: "Na kurtu je Štěpánek možná úplně nejhorší hráč ze všech tenistů."

Vášně postupně vychladly, Štěpánek si s Tipsarevičem svůj spor vyříkal. Dá se ale čekat, že s blížícím se finále rivalita znovu ožije. Tím spíš, že tentokrát půjde o nejdůležitější souboj.

Bitvu o salátovou mísu.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...