Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Belfour se dostal na druhé místo historických tabulek

Sport

  9:33
NEW YORK - Hokejisté Toronta zvítězili v pondělním utkání NHL na ledě Floridy 2:1. Brankář kanadského celku Ed Belfour tak vychytal 447. vítězství v NHL a v historické tabulce se dělí o druhé místo s legendárním Terrym Sawchukem.

Český obránce Tomáš Kaberle (vlevo) pomáhá Edu Belfourovi zastavit útok. foto: ČTK

"Četl jsem o něm životopis. Byl to akrobat a velice odvážný chlapík. Vážím si toho, že jsem ho dohnal," řekl novinářům Belfour. Před brankářem Toronta je už jen Patrick Roy, jehož pozice je ale prakticky neotřesitelná: Roy si v kariéře připsal 551 vyhraných utkání.

Belfour podal v pondělí vynikající výkon, ocenil ho i trenér Pat Quinn. "Stal se strůjcem našeho vítězství, přestože byl kvůli možnému vyrovnání Sawchukova výkonu pod nepříjemným tlakem," prohlásil Quinn.

V zápasu byli střelecky aktivnější Panthers, z výhry se ale radovali trpělivější hosté, kteří trestali soupeřovu nedisciplinovanost. "Při rozhodující početní výhodě jsme věděli, že musíme být trpěliví. Měl jsem štěstí, že rána vyšla na mě," popsal klíčový moment souboje McCabe.

Jediný střelec domácího celku Stephen Weiss tvrdil, že si Florida zasloužila lepší výsledek. "Puk jsme měli několikrát na brankové čáře, ale nedovedli jsme ho posunout za ni," řekl Weiss, jemuž na gól přihrál český obránce Lukáš Krajíček.

Detroit se po Ottawě stal druhým celkem, který v letošním ligovém ročníku dosáhl stovky nastřílených gólů. Jubilejní branku v pondělí dal obránce Nicklas Lidström, jenž přispěl k výhře Red Wings v Los Angeles 5:2. Jediným českým zástupcem na ledě byl detroitský útočník Robert Lang, který se ale do statistiky zápasu zapsal jen dvouminutovým vyloučením za hákování.

Výsledky:
Florida - Toronto 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

Branky: 39. Weiss (Krajíček) - 32. Tucker, 51. McCabe (T. Kaberle). Střely na branku: 35:26. Diváci: 11.215.
 
Los Angeles - Detroit 2:5 (0:0, 1:3, 1:2)
Branky: 28. Corvo z tr. střílení, 59. Avery - 25. Chelios, 30. Schneider, 34. Yzerman, 56. Zetterberg, 50. Lidström. Střely na branku: 24:29. Diváci: 18.118.

Autor: