Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Berdych: Cuevas? Moc těžký soupeř. Minule jsem ho přes smog skoro neviděl

Roland Garros

  21:30
PAŘÍŽ - První záludnější prověrku má tenista Tomáš Berdych na Roland Garros za sebou. Nepředvídatelný Malek Džazírí mu vzal druhý set, trápil ho i ve čtvrtém. Ale sedmý nasazený hráč se nenechal rozhodit a po dvou hodinách a čtrnácti minutách slavil postup. "Byl to dobrý test," říkal Berdych.

Tomáš Berdych na French Open. foto: ČTK

Zkušený Tunisan s bílou čelenkou cítil naději. Vedl 4:3 a postupně se vypracoval k dvěma brejkbolům. Publikum na kurtu Suzanne Lenglenové větřilo drama, jelikož pátý set nebyl daleko.

Třicetiletý Čech však potvrdil úlohu favorita. Brejkboly odvrátil, hned poté vzal soupeři servis sám a po nepovedeném returnu Džazírího oslavil výhru 6:1, 2:6, 6:2, 6:4. „Zvládnul jsem to dobře,“ pochvaloval si.

Tomáš Berdych na French Open.
Tunisan Malek Jaziri.

Čím vás soupeř nejvíc potrápil?

Jeho síla je v tom, že je celkem nevyzpytatelný. Nevíte, s čím přijde. Měl jsem skvělý začátek, pak jsem udělal hodně chyb. Ale on hrál ve druhém setu opravdu dobře. Ve třetím to pro mě zase bylo lehké, pak to byla velká bitva ve čtvrtém setu. Hlavně hra za stavu 4:3 byla dobrým testem.

Jste spokojený s výkonem?
Celkově to bylo v pohodě utkání. Možná na výjimku ve druhém setu. Ale myslím, že není potřeba v začátku turnaje tam nechat úplně všechno. Hlavně je důležité, když to nakonec zvládnu.

Cítil jste, že máte zápas pod kontrolou?
Jo. Musím říct, že i když druhý set nedopadl, tak jsem se znova soustředil na začátek sady, abych ho zase dostal co nejvíc pod tlak. Aby on byl ten, který se musí bránit. Aby on netvořil hru. To se mi hned v začátku povedlo. Bylo důležité se povzbudit, aby to bylo pozitivní a pak už to šlo zase dobře.

Je v takových zápasech oporou, že se hraje na tři vítězné sety?
Já asi nejsem zrovna ten příklad, který by o tom mohl mluvit. Jsou tady jiní, kteří toho hojně využívají. Myslím, že to bylo úplně normální, a že když člověk takhle prohraje set, tak se nic neděje a jede se dál.

Teď vás čeká Argentinec Pablo Cuevas, 27. hráč světa a obávaný antukář. Co od něj čekáte?
Je to obrovsky těžký soupeř na to, co to je za kolo. Ale i takové člověk musí potkat, pokud chce něco uhrát a jít dál, tak je musí porazit. Hráli jsme jednou, pro mě ve skoro nejhorších podmínkách, co jsem na kurtu zažil. Tady čekám těžký zápas, těžkou bitvu, hraje opravdu dobře a obzvlášť na antuce je opravdu nebezpečný. Těším se na ten zápas. Na jednu stranu je to i dobrá výzva, hrát s někým, kdo se na antuce cítí takhle dobře.

Minule jste se utkali v Pekingu. V čem byly podmínky složité?
Byl strašný smog. Šíleně překročené veškeré hodnoty, limity. Po dvou gamech mě začala bolet hlava, motala se mi. Šílené podmínky, v životě jsem nic takového nezažil. Pomalu jsem ho na druhé straně neviděl. Navíc jsem se den předtím vrátil po výhře v Šen-čenu, takže podmínky byly fakt všelijaké. Už si ani nepamatuju, jak ten zápas probíhal. Bylo to spíš o tom ten zápas nějak přežít a udýchat.

Autoři: