Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Berdych napodobil Lendla a Kordu, Hlaváčková dostala dva kanáry

US Open

  19:08aktualizováno  22:43
NEW YORK - Tenista Tomáš Berdych postoupil při své jubilejní desáté účasti na grandslamovém US Open poprvé do čtvrtfinále. Ve 4. kole si v New Yorku poradil se Španělem Nicolásem Almagrem po setech 7:6, 6:4 a 6:1 a v duelu o semifinále vyzve světovou jedničku Rogera Federera ze Švýcarska.

Tomáš Berdych foto: Reuters

Berdych je posledním českým zástupcem ve dvouhrách. V osmifinále vypadly Petra Kvitová i Andrea Hlaváčková, která ve svém prvním grandslamovém osmifinále v singlu nedokázala čelit Sereně Williamsové z USA a prohrála dvakrát 0:6.

Šestadvacetiletý Berdych si dosud zahrál v New Yorku nejlépe třikrát osmifinále, naposledy před pěti lety, ale tentokrát hranici elitní osmičky prolomil a postoupil vstříc duelu s Federerem. Pětinásobný vítěz US Open měl hrát s Mardym Fishem, ale Američan kvůli zdravotním problémům k osmifinále nenastoupí.

"Budu muset hrát na víc než na sto procent," řekl Berdych k utkání s Federerem, s nímž má negativní bilanci 4:11, ale z poslední šesti duelů skóre 3:3. Loni dokázal švýcarskou legendu porazit na tvrdém povrchu na turnaji v Cincinnati.

Berdych: Na grandslamech hraju skvěle

"Proti Tomášovi to bude těžký zápas. Už jsme spolu hráli mnohokrát a vždycky to byl těžký soupeř. Budu muset pokračovat v dobrém servisu a diktovat výměny," uvedl Federer.

Berdych se stal třetím českým tenistou novodobé historie, který dokázal na každém ze čtyř grandslamů postoupit minimálně do čtvrtfinále. Napodobil tak někdejšího krále tenisu Ivana Lendla a bývalou světovou dvojku Petra Kordu. "Jsem nadšený, hraju skvěle na všech grandslamech. To je výborné povzbuzení," řekl Berdych.

V duelu s Almagrem na dvorci Louise Armstronga vládli oba hráči v prvním setu servisem. Český tenista v jeho závěru odvrátil esem v desáté hře brejkbol a perfektně zvládl tie-break. Tvrdě a přesně podával a trpělivou hrou bodoval. "První set byl velmi těsný a moc důležitý. Přetahovali jsme se doslova o každý míč," řekl Berdych.

Povzbuzen ziskem setu hrál Berdych dál koncentrovaně a jeho údery byly dlouhé a razantní. Berdycha v utkání zdobilo především výborné podání, což dokládá sedmnáct es. I kouč Tomáš Krupa při jednom z nich potěšeně pokyvoval hlavou.

Pod dohledem svého týmu, přítelkyně Ester i rodičů v hledišti, získal ve druhé sadě podání soupeře na 4:3 a zbytku zápasu vládl. Na začátku třetího setu český tenista rychle získal čtyři hry v řadě a osmifinále dovedl jistě k výhře. První dva mečboly Berdych ještě nevyužil, ale při třetím duel ukončil po dvou hodinách hry.

Hlaváčková, 82. hráčka světa, nestíhala razantní údery Sereny Williamsové. Česká stříbrná olympijská medailistka ze čtyřhry z Londýna se snažila hrát aktivně, ale buď chybovala, nebo se jen ohlížela po vítězných míčích soupeřky. "Andrea hrála dobře, i když prohrála s nulou, ale já hrála opravdu skvěle," řekla Williamsová, trojnásobná vítězka US Open, která zahrála 31 vítězných míčů a udělala jen sedm chyb.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Petery Hlaváčková prohrála prvních osm her. Za stavu 0:6 a 0:2 měla při svém podání šanci na zisk gamu, ale neuspěla. Blízko gamu byla i o dvě hry později a brejkbol měla při podání Sereny, ale dva "kanáry" neodvrátila.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!